se fjordene, se
breene, se fossene,
møt menneskene
ruimtes, stiltes,
een spectaculair landschap
U kunt ons bestens nog eens bezoeken via een laptop of pc
Møre og Romsdal, Oppland, Sør- en Nord-Trøndelag, Nordland Finnmark, Hedmark, Akershus en Østfold Deel 2 is het verhaal van onze jongste autovakantie in Noorwegen. In de zomer van 2004 hebben we vijf weekjes rondgetrokken en weer nieuwe streken bezocht.  Elke nacht hebben we geslapen in onze tent.
De reis heeft geduurd van 5 juli t/m 8 augustus en is begonnen met een zonovergoten overtocht van Frederikshaven naar Oslo. Vervolgens zijn we enige dagen in Telemark geweest om daarna terecht te komen in Flåm. Naast het maken van de bekende treinreis aldaar, hebben we in het mooie Flåmsdal gewandeld en gemountainbiked. Andere hoogpunten zijn geweest: het vogeleiland Runde, Trollstigen bij Åndalsnes, de hoogvlaktes in de omgeving van Oppdal, het heerlijk desolate landschap van de Poolcirkel, Saltstraumen bij Bodø, de prachtige overtocht naar de Lofoten en het mysterieuze landschap ten zuiden van Narvik. Dit alles met de fantastische ervaring van de Middernachtzon. Tevens vertellen we weer over heel veel uitstapjes waar we andermaal niet aan toegekomen zijn maar die ons wel de moeite waard lijken. Kortom: genoeg om over te vertellen. Er du klar for et eventyr? IN DENEMARKEN en DE OVERTOCHT NAAR NOORWEGENVoor de reis door Denemarken hebben we twee dagen uitgetrokken. We zijn uiteindelijk overgestoken van het Deense Frederikshav(e)n naar het Noorse Oslo.
5 juli '04 Kaart google.nl/maps - locatie Uge Lystfiskeri og Camping in Uge (Denemarken) Vanaf de Duitse grens volgen we wegno.E45 tot afslag 72 Tinglev. Vervolgens via wegno.'s 73, 481 en 42 -ten westen van de snelweg- bereiken we Uge Lystfiskeri og Camping in Uge, gemeente Tinglev. Onze afstand tussen Heerde -bij Zwolle- en Uge is ca. 629 km. = 629 km. De camping heeft naast meer als 200 staanplaatsen ook hytter.
6 juli '04 Kaart google.nl/maps: route Uge Lystfiskeri og Camping in Uge -
Onze afstand tussen Uge en Frederikshav(e)n is ca. 358 km. = 987 km. 7 juli '04 '00 Kaart google.nl/maps: route Frederikshav(e)n (Denemarken) - door de Oslofjord
foto: onbekend Op het dek, in het zonnetje en uit de wind, is het een geweldige dag. “Fjorden zijn niet specifiek Noors; men vindt ze bijvoorbeeld ook aan de westkust van Schotland en Alaska, maar daar zijn ze niet zo imponerend. Het enige land dat met de Noorse fjorden kan wedijveren is Chili, maar dat ligt wel erg ver van huis... .” |
|
Noorwegen is verdeeld in 19 provincies: fylker. De provincies zijn verspreid over vijf regio's: landsdeler.
In de provincies kent men districten: distrikter. In enkele gevallen overschrijden deze districten de provinciegrens. In het geval van Oslo vallen provincie, district en gemeente samen. Gemeenten (kommuner) maken vaak deel uit van een regionråd: een samenwerkingsverband tussen instanties van naburige gemeenten. Ook deze organisaties spreiden zich soms uit over een gedeelte van een naburige provincie. Momenteel kent Noorwegen 69 verschillende råder waarin van de 428 gemeenten er 403 deelnemen. 25 Gemeenten doen niet mee en twaalf gemeenten nemen deel in twee verschillende verbanden.
Het wapen van Noorwegen is een van de oudste van Europa. Het vindt zijn oorsprong als wapen van het koninklijk huis. Haakon IV (1217-1263) gebruikte een schild met daarop een leeuw. In 1280 voegde koning Erik II een kroon en een zilveren bijl aan het wapen toe. De bijl is de martelarenbijl van de heilige Olaf II, het wapen waarmee hij in de Slag bij Stiklestad vermoord werd.
Sinds 1987 heeft elke provincie haar eigen provinciebloem: fylkesblom.
Kaart google.nl/maps - provincie Oslo Kaart kart.finn.no - provincie Oslo roze lijn = provinciegrens Oost-Noorwegen / Austlandet: 2.1 provincie Oslo
Overnachten in Oslo:
· Het provinciehuis staat (uiteraard) in Oslo.
· De provincie Oslo maakt deel uit van de regio Østlandet (= Akershus + Buskerud + Hedmark + Oppland + Oslo + Telemark + Vestfold + Østfold). · Oslo kent maar één district en maar één gemeente: Oslo.
De provincie / de stad kent geen “wapen” maar een “zegel”. Het toont St. Hallvard zittend op een troon van twee leeuwen, tegen een achtergrond met gouden sterren aan de hemel. Hij heeft een molensteen in de rechterhand, drie pijlen in de linkerhand en aan zijn voeten ligt een vrouw. Het omringende opschrift luidt “Unanimiter · et · constanter · Oslo” = “Eensgezind · en · vastberaden · Oslo”. St. Hallvard (ook Halward, Halvard of Halwardus) wordt beschouwd als een martelaar omwille van zijn verdediging van een onschuldige vrouw. Hij is de patroonheilige van Oslo. Zijn feestdag is op 15 mei: Saint Hallvardsdag. Katholieken en protestanten vieren op deze dag samen feest in de oude wijk van Oslo. Volgens de overlevering was de koopman Hallvard Vebjørnsson (ca. 1020 - 1043) de enige zoon van Vebjørn van Husaby: een edelman uit Lier in de huidige provincie Buskerud. Hallvard's moeder heette Torny en was verwant aan Olav Haraldsson (later “Olav de Heilige”). We vertellen meer over Olav de Heilige verderop in ons verhaal onder 2.9 provincie Sør-Trøndelag I Toen Hallvard op het punt stond met zijn boot de Drammensfjord over te steken, smeekte een vrouw hem haar mee te nemen en haar zo te redden uit de handen van haar achtervolgers. De vrouw, zwanger en waarschijnlijk een slavin, werd beschuldigd van diefstal. Hallvard antwoordde “Volgens mij is deze vrouw onschuldig. Maar schuldig of niet, op dit moment verkeert ze niet in een toestand om haar op te jagen of te straffen. Zegt u maar wat zij gestolen heeft en ik zal het u vergoeden.” Daarop werden zowel Hallvard als de vrouw met pijlen doorboord. De vrouw werd op het strand begraven, het lichaam van Hallvard werd met een molensteen verzwaard en in de fjord geworpen. Echter, Hallvard en de molensteen bleven drijven... . Hallvard werd begraven in Lier. Toen in ca. 1130 de kathedraal van Oslo was voltooid, werden zijn relieken hiernaartoe overgebracht en geplaatst in een schrijn voor het hoogaltaar. Nog weer later werd de kerk naar hem vernoemd: St. Hallvardskatedralen. De drie pijlen op het zegel staan symbool ofwel voor de moordwapens, ofwel voor de drie omgekomen zielen: Hallvard, de vrouw en het ongeboren kind.
OsloOslo is de hoofdstad van Noorwegen, met circa 650.000 (2015) inwoners is het tevens de grootste stad van het land. Oslo is ook een provincie van Noorwegen; de gemeente en provincie Oslo zijn hetzelfde.
“Akershus Festning” in Oslo Kaart google.nl/maps:
|
2 • 1 O S L O |
↓ Naar top van volgende provincie = 2.2 Telemark | |
2 • 1 O S L O | |
2 • 1 O S L O | |
2 • 1 O S L O | |
Kaart google.nl/maps - provincie Telemark Kaart kart.finn.no - provincie Telemark roze lijn = provinciegrens Oost-Noorwegen / Austlandet: 2.2 provincie Telemark II
Overnachten in Telemark:
· Het provinciehuis staat in Skien.
· De provincie Telemark maakt deel uit van de regio Østlandet (= Akershus + Buskerud + Hedmark + Oppland + Oslo + Telemark + Vestfold + Østfold). · Telemark kent drie districten: Aust-Telemark Grenland en Vest-Telemark.
Het provinciewapen toont een zwarte bijl tegen een gouden achtergrond. Het geheel staat voor het verzet tegen buitenlandse onderdrukking. Tot eind 1800 was het gebruikelijk dat de mannen de bijl “voor de pronk” bij zich droegen als ze te kerke gingen. AANKOMST in TELEMARK Kaart google.nl/maps:
|
↑ Naar top van vorige provincie = 2.1 Oslo ↓ Naar top van volgende provincie = 2.3 Buskerud |
2 • 2 T E L E M A R K | |
2 • 2 T E L E M A R K | |
2 • 2 T E L E M A R K | |
2 • 2 T E L E M A R K | |
2 • 2 T E L E M A R K | |
2 • 2 T E L E M A R K | |
2 • 2 T E L E M A R K | |
Kaart google.nl/maps - provincie Buskerud Kaart kart.finn.no - provincie Buskerud roze lijn = provinciegrens Oost-Noorwegen / Austlandet: 2.3 provincie Buskerud II
Overnachten in Buskerud:
· Het provinciehuis staat in Drammen.
· De provincie Buskerud maakt deel uit van de regio Østlandet (= Akershus + Buskerud + Hedmark + Oppland + Oslo + Telemark + Vestfold + Østfold). · Buskerud kent vijf districten: Hallingdal Ringerike Midt-Buskerud Drammensregionen en Numedal.
Het provinciewapen toont een staande blauwe beer tegen een zilveren achtergrond. De beer verwijst naar de beren die tot het eind van de jaren 1970 in en rondom Vassfaret hebben geleefd, de blauwe kleur verwijst naar de kobalt die rond 1830 gewonnen en geëxporteerd werd door het Blaafarveværket te Modum. Het zilveren schild staat voor de grote rijkdom die de zilvermijnen te Kongsberg brachten: tussen 1623 en 1957 werd volgens officiële bronnen ongeveer 1.350.000 kg zilvererts gewonnen. Kaart google.nl/maps - locaties staafkerk van Heddal (= provincie Telemark)
40 Kilometer ten noordwesten van Kongsberg werd ook het blauwe kobalt gewonnen. De kobaltmijnen zijn nog te bezoeken en in het Blaafarveværket Museum is ook een atelier gevestigd. Laatstgenoemde vindt men in Åmot in de gemeente Modum -niet verwarren met Åmot in Telemark!-, aan wegno.287 = zijweg van wegno.35. De Koboltgruvene vindt men daar vlakbij.
Ten westen van Notodden (provincie Telemark) is er de staafkerk van Heddal, gebouwd in 1142. Het is het grootste bewaard gebleven exemplaar van Noorwegen en één van de meest bezochte attracties van datzelfde Noorwegen. Het wordt de “kathedraal van de staafkerken” genoemd.
NUMEDALEN Kaart kart.finn.no - locatie Numedalen11 juli '04 Kaart google.nl/maps:
Kaart google.nl/maps - locaties van Veggli en Rødberg Kaart numedalsbanen.no: route treinbaantje Veggli - Rødberg
In Veggli worden fietskarretjes voor op de oude spoorlijn verhuurd. Deze fietsen heten “dresin”, het fietsen heet “dresinsykling”.
Kaart google.nl/maps - locaties staafkerken in het Numedal Kaart kart.finn.no - locaties staafkerken in het Numedal Kaart visitmiddelalderdalen.no - staafkerken in het NumedalDe staafkerken van Flesberg, Rollag (= een stukje voor Veggli) en Nore (= een stukje voorbij Veggli) hebben we gemist. Nu wil het geval in de laatste twee gevallen... dat wij gereden hebben wegno.40 op de ene oever, en dat de staafkerken staan langs de andere oever ... :
Kaart google.nl/maps: locaties openluchtmuseum - oude staafkerk in Uvdal (uit 1150) -
nieuwe kerk in Uvdal (uit 1890)staafkerk Uvdal in het openluchtmuseum foto: © Michel Enkiri -enkiri.com In Uvdal zien we wel de “nye kirke” (uit ± 1890: een grotere houten kerk versiert met drakekoppen), maar de echte staafkerk in Uvdal missen we ook ... deze blijkt langs wegno.122 te vinden ... tjonge jonge jonge ....
De Noor spreekt niet van een dorp maar van een “bygd”. Daaronder verstaat hij een groep van alleenstaande boerenbedrijven, of verspreid liggende gehuchten, in het dal of in de bergen, die zich economisch en administratief richten op één bepaalde plek aan de hoofdweg, het “bygdescentrum”. Daar staan dan gewoonlijk de kerk, de school, het overheidsgebouw en een aantal winkels. Er zijn bijna geen “echte” dorpen met bijv. een marktplein en winkelstraatjes, of langgerekte straatdorpen. Als we het Numedal helemaal zijn doorgereden, komen we al snel op de Hardangervidda: die kale, koude en toch zo fascinerende hoogvlakte. 5 Kilometer vóór Geilo hebben we uitzicht op de besneeuwde toppen van de bergtop Hallingskarvet. Kaart kart.finn.no - Hardangervidda groene lijn = grens nationaal parkKaart fjell-touren.de - wandelroutes Hardangervidda
loopafstanden worden aangegeven in urenHardangervidda foto: onbekend Ten zuidwesten van Geilo ligt de Hardangervidda. Het is de grootste hoogvlakte van Europa. Van de 9000 km² is 3500 km² Nationaal Park en dus afgesloten voor gemotoriseerd verkeer.
Kaart google.nl/maps: route Geilo - Hardangervidda Natursenter in Øvre Eidfjord85 Km ten westen van Geilo staat in Øvre Eidfjord (= aan wegno.7, in de provincie Hordaland) het informatiecentrum “Hardangervidda Natursenter”. Er is o.a. een aquarium en men toont in een grote filmzaal een prachtige panoramafilm op vijf beeldschermen met daarin een helikoptervlucht over de Hardangervidda.
Kaart cyclingnorway.no - fietsroute Numedalsruta = van Geilo naar LarvikIn Geilo start de 280 km lange fietstocht “Numedalsruta”. Deze voert naar het zuiden: via Kongsberg naar Larvik aan de kust (hoogteverschil tussen Geilo en Larvik is 1000 meter). De tocht volgt voor een groot deel de rivier Numedalslågen en gaat meestal over rustige wegen.
Hallingdal, Sognefjord, Hardangerfjord en Norefjell vormen samen “Fjell Noorwegen”: het veelzijdige berggebied tussen Oslo en Bergen. De brochure van Fjell & Fjord voorziet in een prima overzichtskaart.
Kaart google.nl/maps:
|
↑ Naar top van vorige provincie = 2.2 Telemark |
2 • 3 B U S K E R U D | |
2 • 3 B U S K E R U D | |
2 • 3 B U S K E R U D | |
2 • 3 B U S K E R U D | |
2 • 3 B U S K E R U D | |
2 • 3 B U S K E R U D | |
2 • 3 B U S K E R U D |
æ | ø | å | Æ | Ø | Å | ||
Noorse leestekens in Windows | alt-145 alt-0230 | alt-155 alt-0248 | alt-134 alt-0229 | alt-146 alt-0198 | alt-157 alt-0216 | alt-143 alt-0197 | |
Noorse leestekens in Windows + toetsenbord Verenigde Staten + taal Nederlands | ctrl-alt-z rechter-alt-z | ctrl-alt-l rechter-alt-l | ctrl-alt-w rechter-alt-w | idem als æ +shift | idem als ø +shift | idem als å +shift | |
instelling toetsenbord op support.microsoft.com | |||||||
Noorse leestekens in Mac OS | option(alt)-' ' = enkel aanhalingsteken | option(alt)-o | option(alt)-a | idem als æ +shift | idem als ø +shift | idem als å +shift | |
Lettergrootte op het beeldscherm aanpassen: | |||||||
vergroten | verkleinen | standaardiseren | |||||
ctrl++ = ctrl-toets met plus-toets(en) | ctrl-- = ctrl-toets met min-toets(en) | ctrl0 = ctrl-toets met nul-toets | |||||
cmd++ = cmd-toets met plus-toets(en) | cmd-- = cmd-toets met min-toets(en) | cmd0 = cmd-toets met nul-toets |