Kaart google.nl/maps - provincie Sør-Trøndelag Kaart kart.finn.no - provincie Sør-Trøndelag roze lijn = provinciegrens
Midden-Noorwegen / Midt-Norge (wordt ook wel Trøndelag genoemd):
2.9 provincie Sør-Trøndelag I
Overnachten in Sør-Trøndelag:
· Het provinciehuis staat in Trondheim.
· De provincie Sør-Trøndelag maakt deel uit van de regio Midt-Norge -ook wel Trøndelag- (= Sør-Trøndelag + Nord-Trøndelag). · Sør-Trøndelag kent vijf districten: Fosen Trondheim / Klæbu Stjørdalen Gauldalen en Orkdalen.
Het provinciewapen toont twee rode gekruiste bijlen met daartussen een rood kruis, dit alles tegen een gouden achtergrond. Het geheel is gebaseerd op het zegel van Gaute Ivarsson, aartsbisschop van Trondheim tussen 1475 en 1510.
- het zegel van Gaute Ivarsson op ngw.nl
De twee bijlen zijn het symbool van het martelaarschap van Olav Haraldsson (later “Olav de Heilige”): op 29 juli 1030 werd hij in de Slag bij Stiklestad (= prov. Nord-Trøndelag) met een bijl dodelijk verwond. We vertellen meer over de Slag bij Stiklestad verderop in ons verhaal onder 2.10 provincie Nord-Trøndelag I.
In Trondheim staat de Nidaroskathedraal, waarin in 1090 het lichaam van de heilige werd bijgezet. We vertellen meer over de Nidaroskathedraal en over Olav de Heilige verderop in dit hoofdstuk onder Trondheim.
Noorse Kerk Horda- land
Ook de provincie Hordaland en de Noorse (staats-)Kerk hebben twee bijlen in hun wapen.
St. Olav is de beschermheilige van Noorwegen en van de beeldhouwers, tevens wordt hij aangeroepen bij moeilijke huwelijken... .
21 juli '04 Kaart google.nl/maps: route Oppdal - Trondheim - Soria Moria Camping in Verdal (= provincie Nord-Trøndelag) We zijn (nog steeds via wegno.E6) aanbeland in een nieuwe provincie: Sør-Trøndelag. Een paar kilometer voordat de Driva-rivier afbuigt naar het westen, ongeveer 12 km ten zuiden van Oppdal stroomt kolkt en bruist deze door de nauwe kloof “Magalaupet”.
De Driva buigt af naar het westen, volgt wegno.70 en mondt uiteindelijk bij Sunndalsøra uit in de Sunndalsfjord. Kaart google.nl/maps: route Oppdal - Gjøra - Åmotan Kaart kart.finn.no - locatie ÅmotanOnderweg passeert wegno.70 het dorpje Gjøra in de provincie Møre og Romsdal. Vlakbij Gjøra vindt men het natuurfenomeen Åmotan: hier komen zeven rivieren samen, nadat ze middels drie grote watervallen naar beneden zijn gestort. Van Oppdal naar Åmotan is ± 36km. We vertelden meer over Åmotan eerder in ons verhaal onder 2.5 provincie Møre og Romsdal II.
is gelegen iets ten noorden van Magalaupe, ook aan wegno.E6. Het is een steen- en mineralencentrum met een tentoonstelling van meer dan 120 mineralen die in de buurt zijn gevonden. Men kan ook zelf gevonden stenen laten onderzoeken of deelnemen aan een heuse “goudwas-cursus”. Tevens kan men er overnachten: er worden hytter verhuurd.
- Driva Kro og Steinsenter op rise.no
is een samenwerkingsverband van meerdere gidsen dat in de zomer eland- of muskusossen-safari's organiseert. De tochtjes beginnen bij het station in Oppdal en duren gemiddeld 6 uur. We vertelden meer over deze safari's eerder in ons verhaal onder 2.6 provincie Oppland II. Vanuit Dombås en Hjerkinn worden ook tochten van 3 uur per fiets georganiseerd.
mini-cruise Trollheimen IIfoto: onbekend
Slaat men in Oppdal linksaf wegno.70 en volgt men deze 12 km tot het gehucht Ålbu (ook wel Olbu), dan kan men daar rechtsaf naar Osen. Hier ligt aangemeerd de rondvaartboot “Trollheimen II” die in de periode van begin juli t/m half augustus dagelijks om 12:00 uur vertrekt voor een boottocht op het meer Gjevilvatnet. De mini-cruise gaat naar het uiteinde van het langgerekte meer. Hier brengt men een bezoek van 2,5 uur aan Vassenden en de bergboerderij Vassendsetra. Men vaart terug om 15:30 uur en is weer terug in Osen om 16:30 uur.
Vassendsetra is weliswaar een zelfbedienings-berghut, maar tijdens het bootseizoen worden er wel maaltijden geserveerd.
We schatten dat het meer 20 km lang is. Het lijkt aanlokkelijk te wandelen naar Vassenden en met de boot proberen terug te komen. Wandelen kan alleen via de noordoever van het meer.
- Van Osen naar de bemande berghut Gjevilvasshytta = 6 km (deze hut is ook per auto bereikbaar)
- Halverwege Osen en Gjevilvasshytta ligt de historische berghut Bakksætra, alwaar ook hytter worden verhuurd
- van de berghut Gjevilvasshytta naar de zelfbedienings-berghut Vassendsetra = 12 km (gedeeltelijk door een berkenbosje waar het drassig kan zijn, maar halverwege passeert men mooie zandstrandjes )
Volgt men vanuit Oppdal wegno.70 helemaal tot Gjøra in de provincie Møre og Romsdal, dan komt men bij het natuurfenomeen Åmotan: hier komen zeven rivieren samen, nadat ze middels drie grote watervallen naar beneden zijn gestort.
Van Oppdal naar Åmotan is ± 36 km. We vertelden meer over Åmotan eerder in ons verhaal onder 2.5 provincie Møre og Romsdal II.
In Oppdal neuzen we even rond. Op de vakantieparken staan huizen te koop, volgens de makelaar zijn deze ook erg in trek bij de Nederlanders. Oppdal is een waar ski-oord: het heeft 17 liften en 55 km afdaling.
sfeer in Oppdal, omgeving Imi Stølenfoto: © Jørn Adde
Kaart google.nl/maps - locatie Imi Stølen in OppdalOp de terugweg hebben we drie overnachtingen bij Hotel Imi Stølen, 3 km ten noorden van het centrum van Oppdal. Bij het hotel wordt ook camping gehouden en er worden hytter verhuurd.
Onze wandeling naar de sneeuw
Op een ochtend gaan we om 11:00 uur wandelen, om 17:00 uur zullen we weer terug zijn. Het weer is prima: echt korte-broeken-weer. De vriendelijke hotelhouder wijst ons de richting naar waar we een pad bergop kunnen vinden. Tot ver op de helling staan de mooiste (vakantie)huizen.
Hier en daar is het best wel steil. Eerst komen we door een bijzonder kreupelbos, vervolgens is er niets dan de kale berg. De witte wolkjes lijken nu heel dichtbij. Uiteindelijk komen we terecht in de sneeuw en natuurlijk willen we die “aan den lijve ondervinden”. Al zeggen we het zelf: we maken een paar mooie buikschuivers !! Hierna moeten we nog helemaal terug. Voor de afdaling kiezen we niet dezelfde route maar we proberen het smeltwater te volgen. Schapen lopen er ook, en wat zij kunnen kunnen wij toch ook? Als echte berggeiten dalen we af door van de ene rots op de andere te stappen. We zijn relaxed en gelukkig en het komt goed!
We willen Trondheim (spreek uit als “tronheim”) ook even bekijken: sightseeing by car. Om het centrum per auto te kunnen bereiken betalen we, net als ieder ander, “de tol”: NOK 15. Er moet tot twee keer toe betaald worden, en omdat we wegno.E6 nog een keer afgaan om een camping te checken -afgekeurd- betalen we nog twee keer extra. Het goede nieuws: aan het eind van het jaar zijn we het niet tekort gekomen ... ... . Trondheim is een ruime stad, heeft een grote kathedraal en zowel houten als stenen huizen. Trondheim is bekend om zijn vele studenten: 30.000. Naar men zegt schijnt er ook een gezellige haven te zijn en al hebben wij er verder geen aandacht aan geschonken: over de stad valt wel het één en ander te vertellen. En dat alles op “schootsafstand” van elkaar!
Kaart google.nl/maps - locatie van de gemeente Melhus Kaart kart.finn.no - locatie van de gemeente MelhusMelhus aan E6, 15 km ten zuiden van Trondheim
foto: © Håkon Grønning
Trondheim werd gesticht door koning Olav Tryggvason, die in 997 een verblijf liet bouwen aan de monding van de Nidelv-rivier. Trondheim werd in eerste instantie “Kaupangen = handelsplaats” genoemd. Daarna heette het lange tijd “Nidaros = Monding van de rivier de Nid”. Pas in de late middeleeuwen werd de naam veranderd in Trondheim. In de Deens-Noorse periode van 1536 tot 1814 werd de naam gespeld als Trondhjem. De woorden heimr, heim en hjem betekenen allemaal “thuis”; het woord Trond is de naam van een volksstam.
Kaart google.nl/maps: locaties van de kathedraal Nidarosdomen en het aartsbisschoppelijk paleis Erkebispegården Kaart kart.finn.no: locaties van de kathedraal Nidarosdomen en het aartsbisschoppelijk paleis ErkebispegårdenTrondheim is de “signingsby”: de stad waar de Noorse troonopvolgers tot koning worden gekroond. De laatste waren koning Harald V en koningin Sonja op 23 juni 1991. De kroningen vinden plaats in de Nidaros-kathedraal.
De gotische Nidaroskathedraal (Nidarosdomen) staat naast het aartsbisschoppelijk paleis (Erkebispegården) in het oude historische centrum van Trondheim. De kathedraal is enkele keren bijna afgebrand maar de afgelopen anderhalve eeuw weer grotendeels herbouwd, op basis van een nieuw ontwerp “dat duidelijk schatplichtig is aan Engelse kathedralen”. In één van de kapellen werden de Noorse kroonjuwelen bewaard, waaronder de kronen van vorst, vorstin en kroonprins. Vanaf 2006 worden deze juwelen in de westelijke vleugel van het paleis tentoongesteld. Kathedraal en paleis zijn zeven dagen per week te bezoeken. Van ± 9 juni tot ± 10 augustus -dit verschilt per jaar- worden er rondleidingen gegeven in het Noors, Engels, Duits en Frans. Van 26 juli tot 4 augustus kan de kathedraal tijdelijk gesloten zijn als gevolg van de voorbereidingen voor het St. Olav's Festival.
Na de martelaarsdood van Olav Haraldsson de Heilige bij de Slag van Stiklestad in 1030 werd de Kristkirken gebouwd, waarin het lichaam van de heilige in 1090 werd bijgezet. De eerste stenen Nidarosdomen verrees later op dezelfde plek: de bouw begon in 1070 en de oplevering was in 1152. Stiklestad ligt ongeveer 80 km ten noorden van Trondheim. Bij de Slag van Stiklestad komt Knut De Grote van Denemarken als overwinnaar uit de strijd. Echter, als hij vijf jaar later zelf sterft wordt evengoed alsnog een zoon van Olav de Heilige, t.w. Magnus I de Goede, uitgeroepen tot koning van Noorwegen. We vertellen meer over de Slag bij Stiklestad verderop in ons verhaal onder 2.10 provincie Nord-Trøndelag I.
Olav Haraldsson (995-1030) was koning van Noorwegen van 1014 tot 1028 als Olaf II. Hij voltooide de bekering tot het christendom, maar moest in 1028 toch vluchten naar Rusland. Toen hij in 1030 de troon opnieuw probeerde te bezetten, werd hij op 29 juli gedood in de Slag bij Stiklestad. Een jaar later werd Olav's lijk opgegraven: “in ongeschonden staat, nog net zo mooi als toen hij werd begraven” ... . In 1164 werd hij heilig verklaard en kregen zijn nakomelingen het onbetwiste recht op de troon. Tegenwoordig is St. Olav de beschermheilige van Noorwegen en van de beeldhouwers, tevens wordt hij aangeroepen bij moeilijke huwelijken ... . Zijn feestdag is op 29 juli: Saint Olavsdag of “Olsok”. Olsok was zijn bijnaam en nu dus een feestdag. Overigens is Olsok is geen nationale feestdag spreek uit als “oelsok” met klemtoon op eerste lettergreep.
Olav Haraldsson behoorde tot de Ynglinge-dynastie: een machtig geslacht dat als nakomelingen van de godin Freya werd beschouwd en dat Harald I Veelhaar/Mooihaar in 872 als eerste koning kende. Echter, in 1319 stierf het geslacht uit toen Haakon V Magnusson de Oudere overleed en geen zoon naliet. Haakon V Magnusson de Oudere werd in 1319 opgevolgd door zijn kleinzoon, de prins Magnus van het Zweedse huis Folkung.
- “wat gebeurde er met de schrijn van Olaf na 1537?” op en.wikipedia.org
1537: de katholieke aartsbisschop Olav Engelbrektsson vlucht met de kerkschatten en de aartsbisschoppelijke archieven voor de protestantse Deense koning Christiaan III
- “een Nederlandse toevluchtshaven voor de Noorse aartsbisschop” op
bryggenblog.wordpress.com
- “Noorse nationale schat verdween naar Deventer” op
leidenuniv.nl = website Universiteit Leiden
Tijdens ons rondritje hebben we, vlakbij de Nidaroskathedraal, deze roodgeschilderde brug over de Nidelva-rivier gezien: de Gamle Bybru van 1885. De brug is verboden voor zwaar verkeer. Aan de overzijde van de rivier komt men terecht in de wijk Bakklandet met de gekleurde pakhuizen op de rivieroever.
Tevens vindt men aan “diezelfde overzijde van die rivier ” de voormalige vesting “Kristiansten Festning”. Naar de vesting is een stevige klim en voor de fietsers is er een oplossing bedacht in de vorm van een fietslift. Sykkelheisen Trampe is een fietslift waarvoor men bij fietsenmaker Sykkelbua (adres = Øvre Bakklandet 35) een sleutelkaart moet halen. De rechtervoet zet men op een steun, deze voetsteun is de eigenlijke lift, en zo laat men zich omhoogduwen.
Een andere bezienswaardigheid in Trondheim is Stiftsgården. Het is het grootste houten paleis van Noord-Europa en met 140 kamers één van de grootste houten gebouwen in Noorwegen. Het is een houten patriciërswoning uit 1770 in rococostijl, later door het rijk gekocht en gerestaureerd en sinds 1906 het officiele verblijf van de koning als hij de stad bezoekt. Het interieur en de inrichting zijn authentiek. Stiftsgården is geopend van 1 juni tot 20 augustus: toegang alleen onder begeleiding van de gidsen.
Kaart google.nl/maps - locatie Tyholttårnet Kaart kart.finn.no - locatie TyholttårnetTyholttårnet is een ronddraaiend restaurant op 74 m hoogte in de 124 m hoge radio- en televisietoren van Trondheim. Tyholt is de heuveltop aan de oostzijde van de stad. Dagelijks geopend vanaf 11.00 uur, zondag's vanaf 12.00 uur. Route: bus 20 of 60 vanuit het centrum.
Tot zover Trondheim. We rijden gewoon door naar de provincie Nord-Trøndelag.
Kaart google.nl/maps: locatie ferry Flakk - Rørvik(a)Rijdt men vanaf Trondheim wegno.715 westwaarts en maakt men de overtocht over de Flakkfjord van Flakk naar Rørvik(a) dan komt men terecht in het district Fosen. Voor diegenen die het binnenland liever mijden en naar het noorden kiezen voor een route langs de kustlijn:
|