se fjordene, se
breene, se fossene,
møt menneskene
ruimtes, stiltes,
een spectaculair landschap
U kunt ons bestens nog eens bezoeken via een laptop of pc
Kaart google.nl/maps - provincie Møre og Romsdal Kaart kart.finn.no - provincie Møre og Romsdal roze lijn = provinciegrens West-Noorwegen / Vestlandet: 2.5 provincie Møre og Romsdal II
Overnachten in Møre og Romsdal:
· Het provinciehuis staat in Molde. · De provincie Møre og Romsdal maakt deel uit van de regio Vestlandet (= Møre og Romsdal + Sogn og Fjordane + Hordaland + Rogaland). · Møre og Romsdal kent drie districten: Nordmøre Romsdal en Sunnmøre.
Het provincie-wapen toont drie gouden Vikingschepen van voren gezien tegen een blauwe achtergrond. De drie schepen verwijzen naar de drie districten. Het geheel heet “Nordvegen”: “de weg naar het noorden”. Hiermee wordt tot uitdrukking gebracht dat in deze provincie de fjorden ooit de belangrijkste verbindingswegen waren. naar het vorige punt op de route die we daadwerkelijk gereden hebben: Nordfjordeid onder 2.4 provincie Sogn og Fjordane III.
16 juli '04 Kaart google.nl/maps: route Gåsemyr Camping in Gåsemyr - Nordfjordeid (= provincie Sogn og Fjordane) -
Kaart kart.finn.no: sinds 2008 is de route via Ørsta en het veer Rjåneset / Eiksund geen optie:
In Ørsta wordt jaarlijks in augustus de bergrun “Saudehornet rett opp” gehouden. De start is vanaf de haven en de aankomst is bergop (1303 meter boven zeeniveau, afstand 5773 meter).
HET VOGELEILAND RUNDE Kaart google.nl/maps - locatie Runde Kaart kart.finn.no - locatie RundeIn Rjåneset nemen we de pont over de Vartdalsfjord naar Eiksund, op het eiland Hareidland. Wegno.653 loopt naar Garnes. Vandaar gaat het via bruggen (variërend van 230 tot 560 meter) over de eilanden Gurskøya, het piepkleine Nautøya, Leinøya en Remøya naar Runde. De eilandjes komen ons voor als een uithoek van het land en daarom zijn we verrast zoveel dorpjes en gehuchtjes tegen te komen. Er zijn vissershavens en er zijn veeboeren. Kaart google.nl/maps - locaties van campings op RundeOp Runde kiezen we de vóórlaatste camping aan het eind van wegno.654: Runde Camping og Vandrerhjem. Met onze tent staan we op een grasveldje, campers en caravans staan op de kade, direct aan zee (evenals de droogmolen waaraan onze “vaske” mag hangen). Er is ook een buurtwinkeltje. Oeps! Na het seizoen 2010 is Runde Camping og Vandrerhjem gesloten. En dus is het afwachten of iemand anders het nog overneemt ... . Een alternatief is Goksöyr Camping: we vertellen er meer over direct hierna.
Onze afstand tussen Gåsemyr en Runde is ca. 180 km. = 2.152 km. Het eiland Runde is niet groot: 6,4 km². Het heeft 150 bewoners, verdeeld over de gehuchtjes Runde en Goksöyr. Goksöyr ligt 2,5 km ten noorden van onze Runde Camping.
Vanaf Runde Haven vertrekt dagelijks een boottocht van twee tot drie uur rondom het eiland.
De kustwateren zijn altijd gevaarlijk geweest: tientallen schepen zijn hier reeds vergaan.
Onze wandeling op Runde Kaart kart.finn.no - locatie Rundabrand op Runde wandelroutes = zwarte stippellijnpapegaaiduikers:
smoorverliefd en eeuwige trouw foto: © Hennie - “Noorwegen, een gezonde verslaving!” -noorwegenvakantie.nl Aan het eind van wegno.654 treffen we nabij Goksöyr Camping nog een glazen kas voor de bloementeelt: dit verwachten we hier eigenlijk niet. Bovengekomen zien we aan de westkant de steile rotswanden die opsteigen uit zee. Hierop moeten duizenenden vogels zitten te broeden. We verwachten de beestjes close-up te zien, maar dat valt tegen: niets te zien. de wandeling op Runde
foto: onbekend 17 juli '04 De volgende dag gaan we weer op stap, deze keer wél “bewapend” met verrekijker. Voor het rondje Runde staat drie uur, maar we hebben geen haast en doen er zes uur over. Vandaag hebben we als “vogelaar zijnde” veel meer geluk. Er zweven zee-arenden in de lucht. Zij broeden op andere eilanden en bejagen hier de broedkolonies. “Zullen zij, net als wij, ook zo genieten van het uitzicht?”.
Onze fietstocht op Runde Kaart google.nl/maps: fietsroute Runde - Remøy - Leinøya - Begsøya18 juli '04 Bij aankomst op / doorkomst van de eilanden hebben we geen fietsverboden voor de tunnels gezien, dus we maken ook een ritje: fantastisch!! Fietsen van eiland naar eiland: over bruggen en door tunnels. We fietsen door twee tunnels en dan dragen we de reflecterende vestjes. Eén, de Sæviktunnel, is 966 meter: best ver, best donker en best koud, maar toch een belevenis. Om te mogen vissen in meren en rivieren óf op zalm heeft iedereen van zestien jaar en ouder twee visaktes nodig: een staatsvergunning is nodig om een plaatselijke visakte te kunnen kopen. De plaatselijke visakte is geldig binnen een bepaald gebied voor een bepaalde tijd. Beide vergunningen zijn verkrijgbaar bij de plaatselijke Turist Info, of anders bij de lokale sportzaken, kiosken of campings.
Aan het eind van de jaren '60 werd voor de kust van Noorwegen olie gevonden. Nu is het land de op zes na grootste olieproducent ter wereld en levert het een belangrijk deel van het aardgas voor West-Europa.
ÅLESUND Kaart kart.finn.no - locatie ÅlesundÅlesund gezien vanaf Aksla-uitzichtspunt
foto: © Cecilia Fuentes 19 juli '04 Kaart google.nl/maps:
Kaart google.nl/maps - locatie van restaurant Fjellstua op de top van de berg Aksla· Op de berg Aksla is het bekende uitzichtspunt over Ålesund en de omliggende eilanden. De andere kant op heeft men een fraai uitzicht landinwaarts op de Sunnmørs Alpen.
Kaart google.nl/maps - locatie Ålesund Aquarium AtlanterhavsparkAquarium
Atlanterhavspark -visitalesund-geiranger.com · Op het eiland He(i)ssa, een paar minuten rijden vanaf het centrum, ligt het “Atlanterhavsparken: Ålesund Akvarium”. Het is een groot aquarium met diverse bassins waar de vreemdste vissen gewoon geaaid mogen worden (!!). Een goede indruk krijgt u via het filmpje op hun site.
Kaart google.nl/maps:
Op 23 januari 1904 werd de hele binnenstad van Ålesund verwoest door een brand die maar liefst 16 uur duurde. Een omgevallen petroleumlamp zou de brand veroorzaakt hebben. Ongeveer 800 huizen gingen verloren en 10.000 mensen werden dakloos.
Kaart google.nl/maps: route Ålesund - Molde - Bud - Kristiansund - OppdalMeer over het gebied ten noorden van Ålesund vertellen we verderop in deze provincie onder alternatieve route: van Ålesund via Molde en Kristiansund naar Oppdal. Kaart google.nl/maps: route Ålesund - Trollstigen Camping og Gjestegård in ÅndalsnesWe vertrekken uit Ålesund. De verdere dag rijden we wegno.E136 naar Åndalsnes. In het begin heet dit ook wegno.E39. Slaat men een stukje vóór Valle aan wegno.E136 af noordwaarts op wegno.661 dan kan men over de oude Skodje Bru rijden (beperkingen voor zwaarder verkeer).
Uitstapje: fietstocht rondje eiland Otrøya Kaart google.nl/maps - route naar het eiland Otrøya via de Skodje-brug
fietsen op het eiland Otrøya |
Vermafossen foto: © Øyvind Heen |
We passeren de grens tussen de provincies Møre og Romsdal en Oppland. Hiermee verlaten we tevens het Romsdal, maar de spoorlijn Raumabanen gaat natuurlijk gewoon verder naar Dombås.
Een stukje vóór het plaatsje Bjorli ligt de Stuguflåten-spoorbrug.
Als men uit Ålesund vertrekt, oostwaarts via wegno.E136/E39, buigt wegno.E39 op een gegeven moment af naar Trondheim in het verre noorden.
9 Kilometer verderop bij Vestnes gaat men op deze route met de pont over de Moldefjord naar Molde.
Kaart google.nl/maps: route Oppdal - MoldeMolde is ook zonder pont bereikbaar vanuit Oppdal (= aan wegno.E6 - provincie Sør-Trøndelag) via wegno.'s 70, 62 (evt. + 64) en E39 = 160 km.
Men doet de suggestie te fietsen vanuit Molde via de prachtige Atlanterhavsvegen naar Kristiansund.
De Atlantische Route huppelt met 8 bruggen over kleine eilandjes in de Atlantische Oceaan.
Over de Atlanterhavsvegen en Kristiansund vertellen we meer verderop in deze provincie.
Het aantal fietskilometers hangt af van de route die men kiest:
Fietsen kunnen worden gehuurd in Molde.
Een gedetailleerde fietskaart met overnachtingsmogelijkheden is verkrijgbaar bij de Turist Info in Molde of aan te vragen via de e-mail.
Molde is ook een aanloophaven voor de schepen van de Hurtigruten.
Over de Hurtigruten vertellen we meer verderop in ons verhaal onder 2.11 provincie Nordland.
De naam Molde is hoogstwaarschijnlijk afgeleid van het Oudnoorse woord “moldar”, wat een meervoudsvorm is van “rijke of vruchtbare grond”.
Het gemeentewapen toont een walvis die haringen in een ton jaagt. Deze afbeelding symboliseert de oorspronkelijke bron van inkomsten van de stad: de export van vis en hout.
In Molde werd geen walvisvangst bedreven, maar de walvis staat in Molde volgens de overlevering bekend als de brenger van vissen: hij zou de vissen de fjorden ingedreven hebben .
Ook Molde met meest houten huizen is door brand verwoest geweest, in de nacht van 21 op 22 januari 1916.
In de Tweede Wereldoorlog werd de stad nogmaals grotendeels vernietigd: Duitse troepen probeerden de koning en het parlement af te snijden, die na de aanvallen op Oslo op 9 april 1940 naar het veilige Molde geëvacueerd waren.
Gedurende de periode van 22 april tot 29 april 1945 was Molde de tijdelijke hoofdstad van Noorwegen.
In Molde, “de Rozenstad”. wordt ieder jaar half juli een internationaal jazzfestival gehouden.
Men roemt het “Moldens Panorama”: uitzicht over 222 (!!) gedeeltelijk met sneeuw beklede bergtoppen aan de overkant van de fjord in het zuiden.
Het uitzichtspunt Varden ligt direct ten noorden van de stad, 407 meter boven zeeniveau. Vanuit Molde-centrum is het 10 minuten met de auto of een uurtje te voet.
“Vardestua” is het restaurant op de top.
We hebben ook gelezen over een soortgelijke fietstocht met start vanaf Mordalsvågen maar dan iets langer: 60 fietskilometers plus diverse overtochten naar een paar andere eilandjes = øyhopping: øy = eiland .
Het eiland Midøya: zie de twee voorgaande stukjes over “Fietstocht rondje eiland Otrøya”
Het eerste stuk van de wandeling, dat naar Rørsethornet (659 moh) is vrij steil.
Vervolgens loopt er een smal pad naar Ræstadhornet (729 moh, waar nodig zijn handgrepen aangebracht).
Aangeraden wordt hetzelfde pad terug naar de auto te nemen, hoewel het ook mogelijk is af te dalen naar Vågsdalen (steil, zonder handgrepen) en dan door het dal terug te lopen naar de auto.
Het eiland Otrøya: zie de drie voorgaande stukjes over “... het eiland Otrøya”
Er is een wandelroute uitgestippeld van het dorpje Heggem naar “Duskaret”. een gebied waarin “de grootste naaldboom van Noorwegen” staat.
Het pad gaat over bergweide's en langs oude boerderijen.
Er staan veel informatieborden langs de weg.
Trollkyrkja bestaat uit drie grotten die boven elkaar liggen. Via aangebrachte ladders kan men van de ene naar de andere.
Vanaf de uitgang is het niet ver naar twee prachtige bergmeren.
De markante berg “Trolltindane” achter de Trollenkerk lijkt torenspitsen te hebben. Vanaf Trollkyrkja zijn ze redelijk makkelijk te bereiken: eerst een stukje naar het oosten lopen, dan bereikt men de top (840 moh) en kan men westwaarts de rotsen benaderen. Vervolgens weer afdalen via Trollkyrkja.
Er zijn in Noorwegen meer bergen met de naam Trolltindane of Trolltindene (= Trollenbergen).
De wandelroute is aangegeven met de rode T's.
Vanaf de top van Sandnestindan daalt men weer een stukje af.
Vervolgens kan men nog bij de “torenspitsen” van Trolltindane (= Trollenbergen) gaan kijken.
Uiteraard mag het bezoek aan Trollkyrkja (zie hiervoor) niet gemist worden ... .
Afhankelijk van het aantal auto's ... ... eindigt men de tocht óf via de afdaling onder Trollkyrkja óf terug via de afdaling naar de marmergroeve in Nås.
Kaart google.nl/maps: route parkeerplaats start wandeling Trollkyrkja I zie hiervoor -
parkeerplaats bij de marmergroeve in Nås zie hiervoor - Gaustadvågen Naturreservat“Gaustadvågen Naturreservat og våtmarksområde” is een waterrijk natuurgebied.
Men vindt het een stukje voorbij de marmergroeve in Nås aan de rechterkant van wegno.64.
Het is op 19 maart 1996 toegevoegd aan de internationale lijst van Ramsar-natuurgebieden.
De Ramsar-conventie is een internationale overeenkomst inzake watergebieden die van internationale betekenis zijn, in het bijzonder als woongebied voor watervogels.
Mooie picknick-plaats!
Volgt men vanuit Molde wegno.64 noordwaarts, dan kan men linksaf met wegno.'s 230 en 664 richting Bud. Bud is een aardig vissersdorpje.
Tevens is het het beginpunt van de touristische route “Atlanterhavsvegen”: 36 km lang tot het dorpje Karvåg.
Voorbij Bud kan men helemaal de kustlijn volgen met de wegno.'s 235, 238 en 242. Zeker de laatste, wegno.242, biedt prachtig uitzicht op tal van scheren en kleine eilandjes voor de kust.
Het hele traject vanaf Bud heet “touristische route Antlanterhavsvegen”, maar de èchte Atlantische Weg begint hierna toch pas.
De route (= 8.274 m lang) huppelt met 8 bruggen over kleine eilandjes in de Atlantische Oceaan. Al tijdens de aanleg moest het bouwwerk 12 orkanen doorstaan.
De opening was op 7 juli 1989. Het is een touristische attractie van wereldformaat: de Engelse krant The Guardian verkoos het, met zijn vele bochten en ruige natuur, zelfs tot mooiste autoroute ter wereld.
Niet onbelangrijk: er mag gefietst worden!!! “Fietsen of wandelen naar de nabijgelen eilandjes is een ervaring die niet gemist mag worden...”.
Kaart google.nl/maps - locaties Kristiansund en OppdalKristiansund is ook zonder pont bereikbaar vanuit Oppdal (= aan wegno.E6 - provincie Sør-Trøndelag) via wegno.70 = 174 km.
Kaart google.nl/maps - route naar de staafkerk van Kvernes
+ start wandeling naar de grot Bremsneshola in de berg Bremsneshatten (zie hierna)Rijdt men na de Atlanterhavsvegen door richting Kristiansund,
dan hebben we er voor de liefhebbers nog één .
Eén van de jongste staafkerken, gebouwd rond 1300, staat in Kvernes. In de zomer is deze dagelijks geopend en worden er rondleidingen gegeven.
Te bereiken via een zijweg van wegno.64, resp. wegno.'s 255 en 247.
Kaart google.nl/maps - locatie van de parkeerplaats aan wegno.64 =
start wandeling naar de grot Bremsneshola in de berg Bremsneshatten Kaart kart.finn.no: locaties van de grot Bremsneshola in de berg Bremsneshatten
en de parkeerplaats aan wegno.64 = start wandelingVervolgt men de weg richting Kristiansund, dan passeert men eerst voorbij het gehuchtje Kjerkevågen “Bremsneshatten og Bremsneshola” -links van wegno.64 en 10 km ten zuiden van het havenplaatsje Bremsnes-.
In de berg Bremsneshatten ligt de grot Bremsneshola die 80 meter diep is. Sporen van de eerste nederzettingen in Noorwegen (de Fosna-cultuur) zijn hier gevonden.
De gemarkeerde wandeling naar de grot duurt 2 uur heen en 2 uur terug.
De startplaats voor de wandeling is lastig uit te leggen: de kaartjes onder het gele en het groene vlaggetje zeggen waarschijnlijk veel meer .
De legende vertelt dat koning Harald Veelhaar (of Mooihaar: de eerste koning die over geheel Noorwegen regeerde) na de in 872 gewonnen Slag te Hafrsfjord (= bij Stavanger) naar Bremsnes kwam en zijn haar en baard liet knippen op een stenen cirkel bij een boerderij te Bremsnes ... .
Kristiansund is te bereiken via wegno.64 door de “Atlanterhavstunnelen = Atlantische Oceaan-tunnel”. Deze ligt onder de Bremsnesfjord en tussen de eilanden Averøya en Kirklandet.
Hij is 5.727 m lang, meer als 250 m diep en heeft een hellingsgraad van max. 10%. De opening was op 19 december 2009.
Kristiansund is gebouwd op drie eilanden: Kirklandet, Innlandet en Nordlandet.
In 1940 werd het vrijwel geheel door bommen verwoest. Door de wederopbouw kreeg de stad een heel ander gezicht, met moderne gebouwen in allerlei kleuren.
14 Kilometer ten noorden van Kristiansund ligt temidden van een idyllische groep van 82 eilandjes en scheren het eilandje Grip met daarop het gelijknamige dorpje (= 45 minuten varen | men passeert ook het eilandje “Grøningen” ).
Ooit, al sinds de Middeleeuwen, was Grip een belangrijk vissersdorpje. Door de eeuwen heen is het meermalen geteisterd geweest door zware vloedgolven waarin zomaar 100 gebouwen konden verdwijnen.
Tegenwoordig is het 's winters totaal verlaten maar in de zomer worden de houten huisjes gebruikt als vakantieverblijf, voornamelijk door de nazaten van de toenmalige eilanders.
Van half mei tot eind augustus vertrekt er vanuit Kristiansund een voetgangersveer naar het eiland Grip (= 2 keer 45 minuten). Men kan daar anderhalf uur op eigen houtje de boel verkennen of meedoen aan een excursie langs o.a. Noorwegen's hoogste vuurtoren (47 meter) en een kerkje uit de 15e eeuw. Aan het drukbezochte haventje vindt men een eenvoudig restaurantje. In het verleden kon men in het restaurantje ook overnachten, maar dat is verleden tijd ... .
Overnachtingsmogelijkheden op Grip zijn ons niet bekend, maar dan is het dus opletten met de datum van de afvaart: er zijn van die dagen ... dat men maar één keer heen en weer gaat.
De staafkerk van Grip is één van de kleinste staafkerken van Noorwegen. Zij bezit een altaarretabel dat dateert uit 1520 en is gemaakt te Utrecht in de werkplaats van de anonieme “Meester van de Utrechtse Stenen Vrouwenkop”.
Deze wand van beeldhouwwerk hangt boven het altaar en is een drieluik met een centrale sculptuur van de Heilige Maagd Maria, geflankeerd door beelden van de twee heiligen St. Olaf en St. Margriet.
Het drieluik is één van de vijf die volgens de legende ooit zijn geschonken aan vijf Noorse kerken door Isabella von Habsburg. Op veertienjarige leeftijd kwam zij in 1515 terecht in een hevige storm op de Noordzee. Isabella was onderweg naar Kopenhagen om daar te trouwen met Christiaan II, koning van Denemarken en Noorwegen. Ten einde raad beloofde zij, dat wanneer zij al deze narigheid zou overleven, zij vijf altaarstukken zou schenken aan haar nieuwe vaderland. De Noorse aartsbisschop die haar begeleidde knoopte dit goed in zijn oren en na een redding door Noorse zeelieden geschiedde aldus.
Isabella kreeg in Denemarken een nieuwe naam: Elisabeth.
Het drieluik overleefde wonder boven wonder de Reformatie in 1537.
De andere vier schenkingen werden gedaan aan de kerken van Leka, Røst, Hadsel en Ørsta.
Er zijn kunsthistorici die twijfelen aan het waarheidsgehalte van deze legende en zij menen dat de kunstwerken via de stokvishandel in Noorwegen zijn beland. Wel is iedereen het eens over de herkomst uit het Utrechtse atelier .
De vijf retabels worden aangeduid als “de Leka-groep”.
St. Olav is de beschermheilige van Noorwegen en van de beeldhouwers, tevens wordt hij aangeroepen bij moeilijke huwelijken... .
St. Margriet is ondermeer de beschermheilige van zeelieden in zwaar weer.
In Kristiansund gaat wegno.64 over in wegno.70.
Tussen de eilanden Frei en Bergsøya ligt onder de Freifjord de Freifjord-tunnel. Deze is 5,1 km lang, daalt tot 134 m onder zeeniveau en heeft een max. hellingsgraad van 9%.
Op de eilandjes Bergsøya en Aspøya gaan wegno.70 en wegno.E39 een stukje in elkaar op.
Tussen de eilandjes Bergsøya en Aspøya ligt over het 320 meter diepe Bergsøysundet de Bergsøysundbru: een pontonbrug die alleen aan de beide uiteindes is verankerd. De brug is 931 meter lang, ligt max. 6 meter boven het water, wordt gedragen door 7 pontons en is geopend in 1992.
Eventueel kan men met wegno.E39 rechtstreeks naar Trondheim in het noorden. In dat geval: Kaart google.nl/maps - het traject E39 richting Trondheim Kaartje met locatie van de gemeentes Smøla en Aure
Het Innerdalen en de vlak daarbij gelegen touristische route Aursjøvegen zijn ook goed te doen vanuit Oppdal (= aan wegno.E6 - provincie Sør-Trøndelag).
Maar omdat ze beiden liggen in deze provincie Møre og Romsdal halen we het nu aan:
Kaart google.nl/maps: route Oppdal - Sunndalsøra - KristiansundKristiansund - Sunndalsøra (bij het Innerdal) = 105 km | Sunndalsøra - Oppdal = 70 km.
- suggestie: Sunndalsøra niet verwarren met Su r nadalsøra aan de noordelijker wegno.65 -
Zuidwaarts gaat het met wegno.70 door tunnels, over bruggen en door een landschap dat langzaamaan bergachtiger wordt.
Kaart google.nl/maps - locatie Tingvoll Kirke Kaart kart.finn.no - locatie Tingvoll KirkeMidden op het schiereiland Tingvollhalvøya ligt Tingvoll (voll = veld) = “veld waar recht gesproken wordt”. Tingvoll was in de vikingtijd een belangrijke plaats.
“Tingvoll kirke” uit ± 1200 wordt ook wel de “Nordmøre-kathedraal” genoemd. Het is één van de weinige vestingkerken in Noorwegen.
De runeninscripties op de muur van het kerkkoor vertellen:
“In naam van God bid ik u, wijze mannen die deze plek onder uw hoede hebben, en allen die mijn bede kunnen begrijpen, gedenk mij in uw heilige gebeden: mijn naam is Gunnar en ik heb dit bouwwerk gemaakt”. |
Tingvoll Kirke foto: © Arve Holmeide |
Als de kerk gesloten is en men wil deze toch graag bezichtigen, dan schijnt men te kunnen aanbellen bij de pastorie. Dit is ook al een fraai gebouw: uit ± 1730.
Er schijnen meer “Innerdalen's” in Noorwegen te zijn, maar onderstaand gaat over die in de gemeente Sunndal in het district Nordmøre in de provincie Møre og Romsdal.
Innerdalen noemt men “het mooiste dal van het land”: het wordt omringd door het massief van Trollheimen en de berg Innerdalstårnet.
De berg Innerdalstårnet wordt ook wel Dalatårnet of gewoon Tårnet genoemd, wat betekent “de Toren”.
In Innderdalen zijn veel gemarkeerde wandelpaden uitgezet.
Het is te bereiken door wegno.70 zuidwaarts te volgen voorbij Ålvund tot Ålvundeid; daar gaat bij het kerkje een zijweg linksaf het Innerdal in.
Aan het eind is een parkeerplaats ingericht.
Hiervandaan is het 3 km wandelen naar “Renndølsetra,” een familiebedrijf waar pittoreske berghutten worden verhuurd en maaltijden geserveerd.
Renndølsetra wordt aangemerkt als een prima uitgangspunt voor verdere bergwandelingen.
Renndølsetra is bekroond met de St. Olav's Roos: een zwaarwegend kwaliteitsstempel dat unieke bezienswaardigheden met wortels in de Noorse cultuur aangeeft.
Eén km verderop ligt “Innerdalshytta”: een onbemande bergboerderij van de Noorse bergsportvereniging DNT.
Foto's kunnen waarschijnlijk veel meer vertellen dan als dat wij zouden kunnen:
Zoals hiervoor al gezegd: één km voorbij Renndølsetra ligt de bergboerderij “Innerdalshytta”: een onbemande bergboerderij van de Noorse bergsportvereniging DNT.
Er zijn routes uitgezet van hut naar hut. De hutten zijn onbemand maar er is altijd proviand voorradig. Uitzondering: Renndølsetra is dus wel bemand - zie het stukje hiervoor
Kaart kart.finn.no: parkeerplaats in Innerdalen - bemande bergboerderij Renndølsetra -
zelfbedienings-bergboerderijen Innerdalshytta, Kårvatn en Bårdsgarden
bemande bergboerderijen Gjevilvasshytta, Jøldalshytta en Trollheimshytta
suggestie: als u inzoomt ziet u grijze stippellijnen - dit zijn wandelpadenEen mooi verhaal is dat van drie Zweedse jongemannen die hier in 2002 een 7-daagse wandeltocht hebben gemaakt.
Aan de zojuist genoemde wandeling “Vakkert i Vest-Trollheimen” hebben zij vastgeplakt de driedaagse wandeling “Trekanten i Trollheimen = De Driehoek”. Kort samengevat: zij zijn doorgelopen naar de berghutten Gjevilvasshytta, Jøldalshytta en Trollheimshytta.
Een unieke foto van dit prachtige fenomeen: Trollporten.
Over Trollporten kunnen wij verder niets anders terug vinden op het internet dan het volgende.
Helaas helaas, het is alleen te bereiken via een tweedaagse tocht (te beginnen in Innerdalen).
Bovendien moet men beschikken over een goede klimuitrusting en een groot portie klimervaring.
U begrijpt: dit is voor de echte hikers. U weet wel: die mannetjes die aan die touwen tegen de rotswanden bengelen ... .
Vervolgt men met wegno.70 naar het zuiden, dan komt men terecht in Sunndalsøra. Het is een industriestadje, maar het kan ook uitgangspunt zijn voor “een zeldzaam mooie rondtocht van ± 160 km door de verste uitlopers van het Dovrefjellmassief”: Aursjøvegen.
Weliswaar kan de weg slecht en moeilijk berijdbaar zijn, maar toch ... .
Het is wellicht raadzaam om vooraf even te checken of de weg in zijn geheel is opengesteld.
Vanuit Sunndalsøra laat men wegno.70 één dag voor wat die is en neemt men wegno.311 zuidwaarts. De rondrit Aursjøvegen gaat eerst door het Litl(e)dal en vervolgens door het Torbudal.
10 Kilometer lang volgt men de oevers van diverse meertjes: het langste heet natuurlijk Langvatnet .
De route gaat richting de berghut Aursjøhytta, die staat aan het meer Aursjøen.
De Aursjøhytta behoort toe aan de Noorse bergsportvereniging DNT. In de zomer is hij bemand en kan men gebruik maken van het cafetaria. Buiten het zomerseizoen is hij gesloten.
Voorbij Aursjøhytta treft men een stukje slechtere weg dat dikwijls is afgesloten ... .
Men gaat door een imponerend landschap met toppen van meer als 1800 meter hoog, en men gaat langs de loodrechte bergwand Aurstaupet.
Aurstupet is een populaire plaats bij base-jumpers. Vanaf de hoofdweg is het naar de top ervan maar 400 meter lopen.
Aurstaupet lijkt wel iets op Preikestolen in de provincie Rogaland uit 1.2 provincie Rogaland vindt u ook niet? (preikestol = preekstoel, preikestolen = de preekstoel).
Iets verder daalt de weg met haarspeldtochten 1000 meter af naar het gehuchtje Finnset.
Vervolgens rijdt men met wegno.191 door het dal Eikesdalen naar het dorpje Eikesdal, aan de zuidpunt van het meer Eikesdalvatnet.
Op het zuidelijke punt van het meer Eikesdalvatn is een parkeerplaats ingericht. Hiervandaan is het 2 km wandelen (= ½ uur) naar de voet van de waterval Mardalsfossen.
Men kan heel dicht bij de voet komen, maar vanwege het vele sproeiwater is het aan te bevelen dan regenkleren mee te nemen.
Mardalsfoss is Europa's hoogste waterval en de op drie na hoogste ter wereld: 655 meter in twee etappes, waaronder één vrije val van 358 meter en één van 297 meter.
De waterval wordt benut voor de productie van waterkracht en wordt daarom afgevoerd naar een krachtstation. Echter, in de periode tussen 20 juni en 20 augustus “gaat 'ie zijn eigen gang” van ongeveer 9 uur 's ochtends tot 9 uur 's avonds. En dan is 'ie dus toch te zien!
Deze wedstrijd/tourtocht wordt in augustus verreden.
Er zijn twee klassen:
De aankomst van beide klassen is in Sunndalsøra.
De fietsers zijn verplicht een rugzak met 3,5 kg inhoud mee te torsen . Dit gewicht symboliseert het koningskindje dat in 1206 door de Birkebeiners moest worden meegedragen tijdens een historische vlucht over de bergen.
Het rugzakje van 3,5 kg is ook verplicht tijdens de diverse Birkebeiner-races die worden gehouden rondom Lillehammer: we vertellen meer over de Birkebeiners verderop in ons verhaal onder 2.8 provincie Hedmark.
Kaart kart.finn.no: locatie van de bergwand Strandkolvet (aan de bergrug Katthammaren)Wegno.191 voert nog 20 km verder langs de oostoever van het meer Eikesdalsvatnet.
Is men juist uit Eikesdal vertrokken, dan ziet men al na ± 1 kilometer de bergwand Strandkolvet (langs de bergrug Katthammaren).
Strandkolvet wordt gerekend tot ’s werelds hoogste toegankelijke bergwanden waar vanaf gesprongen mag worden. De vrije val is 16 seconden, hetgeen overeenkomt met zo’n 700 meter. Daarna zweeft men nog 28 seconden.
De springers moeten eerst drie uur aan de wandel: naar de top van de Katthammaren.
Kaart google.nl/maps:
traject Eresfjord - rotstekeningen bij Boggestranda ( 62°44'17.4"N 8°04'43.4"E ) -
Nesset Prestegard - Sunndalsøra Kaart kart.finn.no: locaties rotstekeningen bij Boggestranda en pastorie in NessetAan het eind van het meer Eikesdalvatnet wacht het dorpje Eresfjord.
De route gaat verder rechtsaf met wegno.660 en volgt de oever van de gelijknamige Eresfjord.
Bij Boggestranda vindt men rotstekeningen van 6000 jaar oud.
In Nesset staat de pastorie waar de dichter van het Noorse volkslied, Bjørnstjerne Bjørnson, opgroeide.
Met wegno.62 langs de Sunndalsfjord komt men weer in Sunndalsøra: het beginpunt van deze rondrit Aursjøvegen.
Kaart google.nl/maps: route Sunndalsøra - Åndalsnes - Trollstigen
als in de winter en in het voorjaar de bergweg Trollstigen is afgesloten
wordt de route niet juist uitgelijnd → zie dan het kaartje hiernaast Kaart google.nl/maps - idem als vorige, maar hier non-actieve schermafdruk
als in de winter en in het voorjaar de bergweg Trollstigen is afgesloten
wordt de route niet juist uitgelijnd op google.nl/maps Kaart kart.finn.no - locatie Trollstigen bij Åndalsnes Kaart trollveggen.com - traject Trollstigen bij ÅndalsnesVanuit Sunndalsøra is het 130 km oostwaarts langs de wegno.'s 62, 660 en 64 naar Åndalsnes. Van hieruit kan men de touristische bergroute “Trollstigen” of “Trollstigveien” rijden: een weg die snel stijgt, met elf haarspeldbochten, soms à 11%. We vertelden er een stukje terug in deze provincie meer over onder Trollstigen (soms: Trollstigvegen of Trollstigveien)
Vanuit Sunndalsøra kan men wegno.70 door het Sunndal volgen. Het dal ligt ingeklemd tussen links het bergmassief Trollheimen en rechts het bergmassief Dovrefjell.
De Turist Information in Sunndalsøra voorziet in informatie over uitgestippelde wandelroutes.
Wegno.70 gaat door het Sunndal en langs de oevers van de zalmrivier Driva. De website van de Sunndal jeger og fiskeforening toont nog meer visvangsten: nooit geweten dat zalm zo groot kan zijn!
Het zalmvisseizoen is van 1 juni tot half / eind augustus.
Om te mogen vissen in meren en rivieren óf op zalm heeft iedereen van zestien jaar en ouder twee visaktes nodig: een staatsvergunning is nodig om een plaatselijke visakte te kunnen kopen. De plaatselijke visakte is geldig binnen een bepaald gebied voor een bepaalde tijd.
Beide vergunningen zijn verkrijgbaar bij de plaatselijke Turist Info, of anders bij de lokale sportzaken, kiosken of campings.
Over het algemeen is het vrij om te vissen langs de kust op zoutwatervis met een hengel of handsnoer.
Bent u van plan te gaan vissen? Eén en ander ligt soms wel iets ingewikkelder ... : visitnorway.com heeft nadere informatie.
Kaart google.nl/maps - locaties van diverse campings in Innerdalen10 Kilometer ten zuiden van Sunndalsøra - = 60 km vanaf Oppdal- ligt in Grøa de Skogly Camping. Hier worden ook hytter verhuurd.
Åmotan is ook goed te bereiken vanuit Oppdal (= aan wegno.E6 - provincie Sør-Trøndelag), maar omdat het ligt in deze provincie Møre og Romsdal halen we het nu aan.
Åmotan is “een natuurfenomeen dat zijn gelijke niet kent in Noorwegen”: er komen zeven rivieren samen, nadat ze middels drie grote watervallen naar beneden zijn gestort.
Het is het centrum van de vier dalen Lindal, Reppdal, Grøvudal en Grødal.
De wandelroute start vanaf de parkeerplaats in Jenstad. Richting de bergboerderij Gammelsætra passeert men de 280 meter hoge Lindalsfossen: deze waterval is het eind van de rivier Lindøla.
Vervolgens komt men langs de vroegere korenmolen. Deze schijnt voor overnachting gebruikt te kunnen worden door de wandelaars.
Naast de hut is een oude brug om de rivier de Lindøla over te steken, maar het is veiliger dit te doen via de nieuwe brug 100 meter verderop.
Bij de bergboerderij Lundli wordt steil gedaald en zo komt men in de kloof van Åmotan. Nadat men de rivier de Grøva oversteekt is het aan te raden bij de brug eerst linksaf verder de kloof in te lopen voor een uitzicht op de 156 m hoge Svøufossen: deze waterval is het eind van de rivieren Svøu en Grødøla.
Tot slot een steile klim en men komt weer terecht bij de parkeerplaats.
Kaart google.nl/maps: route Jenstad - Vangshaugen - AlfheimVervolgt men vanuit Jenstad met de auto wegno.314, dan gaat men door twee haarspeldbochten. Vanuit de eerste heeft men een fantastisch uitzichtspunt op de kloof van Åmotan.
De weg passeert vervolgens de historisch gezien waardevolle bergboerderij Sveen, voordat men het Grødal inrijdt. In het Grødal staat de bergboerderij Vangshaugen -met DNT-hutten-.
Verder westwaarts ligt de jachthut Alfheim.
æ | ø | å | Æ | Ø | Å | ||
Noorse leestekens in Windows | alt-145 alt-0230 | alt-155 alt-0248 | alt-134 alt-0229 | alt-146 alt-0198 | alt-157 alt-0216 | alt-143 alt-0197 | |
Noorse leestekens in Windows + toetsenbord Verenigde Staten + taal Nederlands | ctrl-alt-z rechter-alt-z | ctrl-alt-l rechter-alt-l | ctrl-alt-w rechter-alt-w | idem als æ +shift | idem als ø +shift | idem als å +shift | |
instelling toetsenbord op support.microsoft.com | |||||||
Noorse leestekens in Mac OS | option(alt)-' ' = enkel aanhalingsteken | option(alt)-o | option(alt)-a | idem als æ +shift | idem als ø +shift | idem als å +shift | |
Lettergrootte op het beeldscherm aanpassen: | |||||||
vergroten | verkleinen | standaardiseren | |||||
ctrl++ = ctrl-toets met plus-toets(en) | ctrl-- = ctrl-toets met min-toets(en) | ctrl0 = ctrl-toets met nul-toets | |||||
cmd++ = cmd-toets met plus-toets(en) | cmd-- = cmd-toets met min-toets(en) | cmd0 = cmd-toets met nul-toets |