se fjordene, se
breene, se fossene,
møt menneskene
ruimtes, stiltes,
een spectaculair landschap
U kunt ons bestens nog eens bezoeken via een laptop of pc
Kaart google.nl/maps - provincie Sogn og Fjordane Kaart kart.finn.no - provincie Sogn og Fjordane roze lijn = provinciegrens West-Noorwegen / Vestlandet: 2.4 provincie Sogn og Fjordane III
Overnachten in Sogn og Fjordane:
· “Fjordane” is de meervoudsvorm van fjord. · Het provinciehuis staat in Leikanger.
· De provincie Sogn og Fjordane maakt deel uit van de regio Vestlandet (= Møre og Romsdal + Sogn og Fjordane + Hordaland + Rogaland). · Sogn og Fjordane kent drie districten: Nordfjord Sogn en Sunnfjord.
Het provinciewapen toont drie blauwe punten tegen een zilveren achtergrond. De blauwe punten verwijzen naar de fjorden in de provincie. AURLANDSDALEN Kaart kart.finn.no - locatie Aurlandsdal langs wegno.50 Kaartjes Aurlandsdalen11 juli '04 Kaart google.nl/maps: route Hol - Geiteryggtunnel (= provincie Buskerud) -
Dit ruige landschap in het Aurlandsdal vinden we schitterend: hoogvlakte met aan weerszijden kale bergtoppen. Sognefjord, Hallingdal, Hardangerfjord en Norefjell vormen samen “Fjell Noorwegen”: het veelzijdige berggebied tussen Oslo en Bergen. De brochure van Fjell & Fjord voorziet in een prima overzichtskaart.
Kaart kart.finn.no - locatie VetlahelveteVetlahelvete
“de Kleine Hel” - in het Aurlandsdal foto:aurdalen.com Wij hebben “Vetlahelvete” gemist, maar hier dan toch ... Het uitstapje naar Vetlahelvete is vijf minuten van de hoofdweg (niet bekend of dit lopend is of met de auto). De legende vertelt, dat het water in Vetlahelvete gaat bubbelen als men een steen gooit in een klein meertje 300 meter verderop, genaamd “Svartatjødnet” ... .
De “beroemde, spectaculaire, ádembenemend mooie maar pittige wandeling”
|
wandeling tussen Østerbø en Vassbygdi | ||
foto's: © Morten Helgesen -fjelletibilder.no (voorheen: etojm.com) |
Kaart google.nl/maps: locaties Stondalstunnel - Vassbygdi - Aurland(svangen)Op een gegeven moment, voorbij de Stondalstunnel (2,2 km), daalt wegno.50 met haarspeldbochten. In deze afdaling zit een schitterend uitzichtspunt op het dorpje Aurland (wordt ook wel Aurlandsvangen genoemd). Aurland ligt ver beneden aan de Aurlandsfjord op ons te wachten . De Aurlandsfjord is een zijarm van de Sognefjord. (Sognefjord: met 185 km de langste ter wereld en met 1308 m (!!) de diepste van Noorwegen: “de Keizer van de Fjorden”).
Hoe dan ook, we zullen toch eerst naar beneden moeten: haarspeldbochten... in een tunnel... met bijna haakse bochten... .
Direct aan de voet is er de afslag naar het dorpje Vassbygdi: u wel bekend uit het stukje hiervoor... .
Aan wegno.50 vóór Aurland ligt op een schitterende locatie aan een riviertje een eenvoudige camping. We rijden echter door naar het zuiderlijker gelegen plaatsje: Flåm.
Flåm Camping og Vandrarheim heeft uitzicht op zowel het pittoreske treinstation als op de haven. Veerponten en grote cruiseschepen leggen hier aan: in dit kleine haventje toch nog zelfs twee cruiseschepen tegelijk.
Het is een hele gewaarwording als je 's ochtends uit je tentje stapt en er ligt zo'n grote schuit van 13 verdiepingen voor je neus!
Onze afstand tussen Holtsås en Flåm is ca. 343 km. = 1.728 km.
12 juli '04 rallaren = arbeiders die de spoorlijn hebben aangelegd
Rallarvegen is “'s lands populairste fietsroute”, dus dat willen we meemaken!
Rallarvegen is een karrespoor dat ooit door de arbeiders is gebruikt bij de aanleg van de spoorlijn: deze werd in 1909 in gebruik genomen. Het loopt door bergachtig gebied en zo wordt er tegenwoordig gefietst van Haugastøl naar Finse en Myrdal, om dan af te dalen naar Flåm. Neemt men de trein door de Gravhalstunnel tussen Myrdal en Upsete, dan kan men afdalen naar Voss. Beide routes zijn niet te rijden met de auto.
Heeft u hem al door? Wij zitten aan de verkeerde kant: dat fietsen wordt dus klimmen geblazen ! We zijn de enigen die van deze kant komen en dat is best te begrijpen, maar het is toch de moeite waard: het is één grote sensatie. Het is heerlijk deze natuur per mountainbike te beleven: er zijn bergen en er is wildstromend water.
20 Kilometer van Flåm naar Myrdal geeft 870 meter hoogteverschil. Wij gaan tot 14 km op 600 meter.
De rit is voor ons amateurs toch wel “een beetje een echte” bergrit. Op de terugweg suizen we (voorzichtig) naar beneden. Dat voelt ongeveer zo: “wauw”, hebben we dit omhóóg gefietst?!!!”. Heen duurde twee uur, terug ruim een kwartiertje... .
Echter, het kan hier ook echt gevaarlijk zijn: onderweg zien we een monument voor een Franse scholier die tijdens een schoolreisje in de jaren '90 vanaf een brug in het water is gevallen en nooit is weergevonden.
We hebben gezien dat mensen met hun gehuurde mountainbike in Flåm op de trein stapten. Men kan fietsen huren bij de Turist Info aan het haventje in Flåm, met de trein naar Haugastøl en vervolgens terug over Rallervegen = 80 km fietsen.
Met de trein tot Finse en vervolgens terug over Rallervegen is iets korter: 55 km fietsen.
Zowel in Haugastøl als in Finse worden fietsen verhuurd: de verhuurder zorgt er zelf voor dat de fietsen vanuit Flåm weer terugkomen in Haugastøl of Finse.
Het spectaculairste deel van Rallarvegen schijnt het traject tussen Hallingskeid en Myrdal te zijn: een scherpe afdaling, donderende watervallen en de kloof Klevagjelet.
Men moet daarvoor eerst met het boemeltje “Flåmsbana” naar Myrdal -hierna meer daarover-, en vandaar met een regulier treinstel van de NSB = Norges Statsbaner naar het verderop gelegen Finse of Haugastøl.
Vandaaruit kunt u op uw (terrein)fiets via Rallarvegen terug naar Flåm.
Er is ook een Rallarvegen in de omgeving van Narvik: hierover vertellen we meer verderop in ons verhaal onder 2.11 provincie Nordland.
13 juli '04 banen = de spoorlijn
Het spoorlijntje “Flåmsbana” begint in Flåm en eindigt in Myrdal. Myrdal is een klein station en zoals eerder gezegd niet bereikbaar per auto. Men kan van hieruit verder met een andere trein naar Voss en Bergen óf verder met die naar Oslo. Die naar Oslo volgt ook eerst de rest van het traject/fietsroute Rallarvegen -zie hiervoor-.
Over Flåmsbana hebben we het volgende gelezen:
“De afstand bedraagt maar 20 km, het hoogteverschil is echter 865 meter. In 40 minuten rijdt het elektrische treintje via 20 tunnels naar boven met onderweg uitzicht over het Flåmsdal en de Aurlandsfjord. De terugrit duurt 53 minuten (i.v.m. het afremmen). In de Bakli–keertunnel daalt de trein met zijn vijf stel remmen (!!) in vijf spiralen 300 meter omlaag; na elke spiraal komt hij uit de bergwand te voorschijn. Op sommige punten blijft de trein even stilstaan om de passagiers van de omgeving te laten genieten.
Het is, wat aanleg betreft, één van de gedurfdste en, wat uitzicht betreft, één van de adembenemendste trajecten ter wereld.”
We kopen treinkaartjes enkeltje Flåm - Myrdal. Ons is de suggestie gedaan de terugreis niet per trein maar te voet af te leggen. Het is prima te doen, doordat het één lange afdaling is.
De eerste 50 meter vanaf Myrdal zijn wel heel steil en gaan over los puin. Er zijn ook mountainbikers: ze gaan / ze moeten allemaal van de fiets en ze gaan op dit stuk ook aan de wandel.
Het wordt een geweldige middag. Het weer is prima: boven is het frisjes maar al gauw breekt de zon door. De wandeling is fantastisch: heel relaxed met heel vaak onverwachte doorkijkjes. De uitzichten zijn schitterend: een diep dal en hoge bergtoppen. De akoestiek is oorstrelend: de hele middag horen we stromend en klaterend water, met zo nu en dan de nostalgische toeter van het boemeltje.
“Trekt” men de trektocht niet meer, dan kan men altijd nog op de trein stappen die teruggaat naar Flåm. Er zijn diverse tussenstations en de trein komt een paar keer langs -stations Vatnahalsen, Reinunga, Kjosfossen, Blomheller, Dalsbotn, Håreina en Lunden-.
Wij wandelen de tocht uit in zes uur.
Kaart google.nl/maps - locatie Undredal Kaart kart.finn.no - locatie UndredalVanaf Flåm westwaarts met wegno.E16 door de 5 km lange Flenjatunnel. Daarna leidt zijwegno.601 naar het piepkleine Undredal aan de Nærøyfjord (= zijarm van de Aurlandsfjord).
Naar en vanuit Undredal is er ook een veerdienst op Gudvangen en Aurland of Flåm.
In het dorpje wonen ongeveer honderd mensen. Plaatselijk wordt er geitenkaas gemaakt.
Tevens vindt men er de kleinste staafkerk van Noorwegen: niet breder als een kamer en een capaciteit van 40 personen. De staafkerk dateert uit 1147.
In Undredal kan men overnachten: op een kleine camping direct aan het haventje of bij particulieren die “rom” verhuren.
De Nærøyfjord is samen met de Geirangerfjord in 2005 toegevoegd aan de lijst met Werelderfgoed van de UNESCO.
Het is een 18 km lange zijtak van de Sognefjord. Op het smalst is 'ie 250 meter en op het breedst is 'ie meer dan een kilometer breed. De diepte varieert tussen de 10 en 500 meter, terwijl de omringende bergen tot meer dan 1400 meter hoog zijn.
De naam “Nærøyfjord” vindt zijn oorsprong in de naam van de Noorse god “Njord”: de god van de zeevaarders en de zee.
Werelderfgoed is cultureel en natuurlijk erfgoed dat wordt beschouwd als onvervangbaar, uniek en eigendom van de hele wereld, en waarvan het van groot belang wordt geacht om te behouden. Alleen erfgoed dat is ingeschreven op de Werelderfgoedlijst van UNESCO mag deze titel dragen. De lijst wordt jaarlijks samengesteld door de Commissie voor het Werelderfgoed, die bestaat uit vertegenwoordigers van 21 landen. Plaatsing van een monument op de Werelderfgoedlijst levert geen geld op. Ieder land is zelf verantwoordelijk voor bescherming en behoud van de eigen monumenten. Wel is er een speciaal fonds (het Werelderfgoedfonds) voor hulp bij urgente bedreigingen.
Deze route is onderdeel van de historische postweg tussen Oslo en Bergen, zoals die in gebruik was tussen 1660 en 1860. Daarna hebben de stoomboten het nog een poosje overgenomen.
Men kan de postweg langs de oever van de Nærøyfjord bewandelen, van Styvi naar Bleiklindi en terug (twee maal zes km.).
Styvi, dat 's winters niet bewoond wordt, heeft het kleinste postkantoor van Noorwegen en beschikt zelfs over een eigen postcode (5748 STYVI). Naar en vanuit Styvi varen veerboten op Gudvangen en Aurland of Flåm.
Kaart google.nl/maps - locatie Magic White CavesVanaf Flåm westwaarts met wegno.E16 door de 5 km lange Flenjatunnel en de 11,4 km lange Gudvangatunnel, kan men naar Gudvangen. Direct aan wegno.E16 zijn “Dei magiske kvite grottene = The White Magic Caves” op afspraak te bezoeken: “na de maan 's werelds grootste voorraad anorthosiet”. Anorthosiet is een soort wit marmer, dat zowel goud als aluminium bevat.
De grottentocht wordt gestart met groepen van min. 20 personen en duurt 30 tot 45 minuten. De paden zijn bedekt met een loper: dit maakt het wellicht ook mogelijk voor mensen met een mindere gezondheid mee te gaan.
Inclusief zijn het gebruik van veiligheidshelmen en warme jassen. Verder wordt men voorzien van een hapje en drankje (= heerlijk bergwater!! ). Men schijnt in de berg bij een vijver een wens te kunnen doen.
Vanaf Flåm oostwaarts met wegno.E16 kan men voorbij Aurland(svangen) via wegno.243 naar het dorpje Lærdal aan de Lærdalsfjord. Dit dorpje wordt ook wel Lærdalsøyri genoemd. Een “ør” of “øyr” is een plat stuk land waar een rivier uitmondt in zee.
Wegno.243 is de touristische route “Aurlandsvegen” of “Snèvegen”: het grootste gedeelte van de zomer ligt er nog sneeuw op de Aurlandsfjell. De weg stijgt met 10% en is 48 km lang.
Men heeft uitzicht op de gletsjertop van het Blaskalvmassief. Het hoogste punt op de route is 1306 m. Bij de boerderij “Sluppen” daalt een smalle weg -met weinig uitwijkplaatsen- af naar Lærdalsøyri.
6 Kilometer voorbij Aurland is in 2006 het spectaculaire uitzichtspunt “Stegastein” geopend: een houten steiger van 4 m breed, 30 m lang en 640 m boven zeeniveau.
Stegastein is het hele jaar bereikbaar, de rest van “Snèvegen” is geopend van 1 juni tot ± half oktober.
Alternatieve route naar Lærdalsøyri: vanaf Flåm oostwaarts met wegno.E16 kan men voorbij Aurland(svangen) met wegno.E16 door de 24,5 km lange Lærdal(s)tunnel naar Lærdalsøyri rijden. Deze langste autotunnel ter wereld is geopend in 2000 en geheel tolvrij. De tunnel is volledig verlicht en op 15 plaatsen is een “snuplass” aangelegd: hier is het mogelijk te keren (ook voor bussen en vrachtverkeer). In de tunnel zitten flauwe bochten om de veiligheid te verhogen.
Lærdalsøyri heeft de oude wijk “Gamle Lærdal”. Een wijk met 160 houten huizen die zijn gebouwd tussen 1700 en 1800 staat onder bescherming van een soort momumentenzorg.
Een “ør” of “øyr” is een plat stuk land waar een rivier uitmondt in zee.
De brand van 2014 ...
Lærdalsøyri is in januari 2014 getroffen door een grote brand. Wonderwel heeft iedereen het overleefd, maar door de harde wind heeft men niet kunnen voorkomen dat 35 woningen in de as werden gelegd. Zes of zeven waren van historische waarde.
Kaart google.nl/maps - locatie Norsk Villaks SenterLærdalsøyri heeft ook het “Norsk Villaks Senter”, een informatie-centrum over het leven van de Noorse zalm. Hoe vindt de zalm zijn geboortegrond weer? Waarom is de zalm rose? Waarom trekt de zalm naar zee om te fourageren? Tevens is er een groot aquarium.
Om te mogen vissen in meren en rivieren óf op zalm heeft iedereen van zestien jaar en ouder twee visaktes nodig: een staatsvergunning is nodig om een plaatselijke visakte te kunnen kopen. De plaatselijke visakte is geldig binnen een bepaald gebied voor een bepaalde tijd. Beide vergunningen zijn verkrijgbaar bij de plaatselijke Turist Info, of anders bij de lokale sportzaken, kiosken of campings.
Over het algemeen is het vrij om te vissen langs de kust op zoutwatervis met een hengel of handsnoer.
Bent u van plan te gaan vissen? Eén en ander ligt soms wel iets ingewikkelder ... : visitnorway.com heeft nadere informatie.
14 + 15 juli '04 Kaart google.nl/maps:
route Flåm Camping og Vandrarheim in Flåm - Vikafjellsvegen - Gaularfjellsvegen -
Gåsemyr Camping in Gåsemyr
als in de winter en in het voorjaar de bergwegen Vikafjellsvegen en Gaularfjellsvegen zijn afgesloten wordt
de route over de hoogvlaktes = fjell niet juist uitgelijnd → zie dan het kaartje hiernaast Kaart google.nl/maps - idem als vorige, maar hier non-actieve schermafdruk
als in de winter en in het voorjaar de bergwegen Vikafjellsvegen en Gaularfjellsvegen zijn afgesloten
wordt de route over de hoogvlaktes = fjell niet juist uitgelijnd op google.nl/maps Vanuit Flåm willen we naar het vogeleiland Runde. Dit traject doen we in twee helften: we rijden twee dagen (plus een rustdag = drie dagen).
Kaart google.nl/maps: route Vikafjellsvegen = Vinje (of: Vossestrand) - Vik(øyri)
als in de winter en in het voorjaar de bergweg Vikafjellsvegen is afgesloten wordt de route over de hoogvlakte
= fjell niet juist uitgelijnd → zie dan het kaartje hiernaast Kaart google.nl/maps - idem als vorige, maar hier non-actieve schermafdruk
als in de winter en in het voorjaar de bergweg Vikafjellsvegen is afgesloten wordt de route over de hoogvlakte
= fjell niet juist uitgelijnd op google.nl/maps Kaart kart.finn.no: route Vikafjellsvegen = Vinje (of: Vossestrand) - Vik(øyri)We vertrekken via wegno.E16 richting Fretheim, Langhuso, Gudvangen en Stalheim naar Vinje. Wegno.13 van Vinje -wordt ook wel Vossestrand genoemd- naar Vik(øyri) is de touristische route “Vikafjellsvegen”. Voorgaande reizen zijn we ook over de “Vikafjell” gereden: eind mei lag er toen op deze hoogvlakte nog meer als twee meter sneeuw en werd er volop geskïed. Nu is het een beetje mistig en ligt er hier en daar een klein beetje sneeuw.
Na de afdaling bij Vik, mét haarspeldbochten, rijden we door naar Vangsnes (vik = baai | ør of øyr = plat stuk land waar een rivier uitmondt in zee.). Hier nemen we de pont naar Dragsvik. De tocht over de Sognefjort duurt een kwartiertje.
Kaart google.nl/maps: route Vangsnes - Hella - Gaupne - Lom = Sognefjellsvegen
als in de winter en in het voorjaar de bergweg Sognefjellsvegen is afgesloten wordt de route over de hoogvlakte
= fjell niet juist uitgelijnd → zie dan het kaartje hiernaast Kaart google.nl/maps - idem als vorige, maar hier non-actieve schermafdruk
als in de winter en in het voorjaar de bergweg Sognefjellsvegen is afgesloten wordt de route over de hoogvlakte
= fjell niet juist uitgelijnd op google.nl/maps Kaart kart.finn.no: route Sognefjellsvegen = Gaupne - LomVanaf Vangsnes zou men ook kunnen overvaren naar Hella. Daar gaat wegno.55 in oostelijke richting langs de Sognefjord. Op de oever staan veel fruitbomen.
De fjord is met 185 kilometer de langste ter wereld en met 1.308 m (!) de diepste van Noorwegen en wordt daarom “de Keizer van de Fjorden” genoemd.
Vanaf Solvorn volgt wegno.55 de Lustrafjord.
Tussen Gaupne en Lom = 83 km is wegno.55 gemarkeerd als de touristische route “Sognefjellsvegen”. Met haarspeldbochten rijdt men omhoog en komt men terecht op de hoogvlakte. Het hoogste punt van de weg ligt op 1.434 meter moh, de route loopt door de Jotunheimen, ”het Huis van de Reuzen”. Jotunheimen is het hoogste bergland van noordelijk Europa.
In vorige vakanties zijn we hier geweest en we vertelden er meer over eerder in ons verhaal onder 1.4 provincie Sogn og Fjordane I.
Wegno.13 heet “Gaularfjellsvegen” van Dragsviki (iets ten noorden van het bekendere Balestrand) tot Moskog (iets voor het bekendere Førde).
De weg gaat met haarspeldbochten steil naar boven naar een hoogte van 748 m ('s winters gesloten).
Er is veel wildstromend water in dit beschermde waterwingebied. Talrijke langgerekte meren lijken net fjorden en hebben vaak een diepblauwe kleur.
± 8 Kilometer voorbij de parkeerplaats bij het uitzichtspunt op de haarspeldbochten loopt bij het gehuchtje Tverrlielv een wandelpad langs de zuidzijde van de diverse meertjes (Holmevatnet, Byttevatnet en Myravatnet). We rijden met de auto aan “de bovenkant” van de diverse meertjes langs: het wandelpad gaat onderlangs.
Het pad is 21 km lang, gemarkeerd met rode F's en heeft een hoogteverschil van maar 500 m: het gaat vanaf de hoogvlakte Gaularfjellet naar het lager gelegen gehuchtje Viksdalen. Men treft hier 14 watervallen, 7 meertjes en een klein ravijn waar de sterk stromende rivier de Gaular doorheen kolkt.
Men kan de wandeling waar dan ook beginnen, echter vier plaatsen zijn voorzien van informatie-borden, landkaarten en parkeerplaatsen:
• Tornesstølen
• Langestølen
• Likholefossen
• Eldale
Hov Hyttegrend ligt halverwege en de mensen van deze camping zorgen om 10:00 uur à 20 NOK p.p. voor vervoer naar een punt van keuze waarvandaan men dan terug kan lopen naar de eigen verblijfplaats (er zijn nog vier campings langs de route).
Het pad is ongeschikt om te mountainbiken.
Kaart google.nl/maps:
route Moskog - parkeerplaats bij Landbouwschool in Mo = Mo og Jølster Vidaregående Skule Kaart kart.finn.no - locaties Moskog en waterval HuldrefossenWe vervolgen wegno.13 naar het kleine Moskog. In het nabijgelegen Mo (wegno.5/E39 linksaf = 1,5 km) is het vanaf de parkeerplaats bij de landbouwschool een kort stukje lopen naar de waterval Huld(r)efossen: een loodrechte val van 90 meter. “Huldefossen is a photographer's dream”
Kaart kart.finn.no - locatie district SunnfjordDit is het district Sunnfjord (onderdeel van de provincie Sogn og Fjordane). Sunnfjord duidt niet op een echte fjord, maar op het gebied tussen de zuidelijke Sognefjord en de noordelijke Nordfjord.
Als men wegno.E39 westwaarts rijdt, komt men na 10 km terecht in Førde. Hier wordt ieder jaar begin juli een internationaal volksmuziekfestival gehouden.
Echter, wij laten Førde en het Førdefestival letterlijk links liggen. Na Moskog rijden we wegno.5/E39 rechtsaf naar Vassenden en Skei langs het grote Jølstravatn. Grotere stukken grasland liggen tegen de schuine oevers.
Tussen Skei en Byrkjelo vinden we “Gåsemyr Camping”. Hier houden we het wel een dagje uit.
Naast drie hyter heeft de camping ook een gloednieuw wasgebouw aan de oever van een particulier meertje (ôhh, douchen zonder lastige muntjes!). Romdom het wasgebouw is een veranda gebouwd en hier staan de tuinstoelen al te wachten , wat een gastvrijheid!
We blijven hier een dag.
Onze afstand tussen Flåm en Gåsemyr is ca. 244 km. = 1.972 km.
Voorbij Gåsemyr is de eerste grotere plaats Byrkjelo. Hiervanuit kan men:
Na de hierbovengenoemde route 2 zou u weer kunnen aansluiten op onze route van morgen
= 16 juli '04 Kaart google.nl/maps - locatie van het vogeleiland Runde
16 juli '04 Kaart google.nl/maps: route Gåsemyr Camping in Gåsemyr (= provincie Sogn og Fjordane) -
Runde Camping og Vandrerhjem op het eiland Runde (= provincie Møre og Romsdal)
Runde Camping o.V. is in 2010 gesloten een alternatief is Goksöyr Camping Wij vervolgen echter met wegno.E39 naar Byrkjelo, Sandane en Anda, om daar de Nordfjord over te varen naar Lote.
Nordfjordeid en Hjelle zijn de laatste plaatsjes in de provincie Sogn og Fjordane, voor we overgaan naar de provincie Møre og Romsdal.
(øy = eiland) Men zou bij Nordfjordeid ook eerst verder kunnen via het westen: dan maakt men uiteindelijk kennis met het westelijkst gelegen Noorwegen.
Via wegno.15 (aan de noordoever van de Nordfjord) komt men na ruim 50 km terecht bij de Måløybru, een 1474 m lange brug, die het vasteland verbindt met het eiland Vågsøy. Op dit eiland ligt het stadje Måløy.
Het schitterend voor een fjord gelegen idyllisch stadje ligt in een druk touristengebied, met een grote landschappelijke verscheidenheid, variërend van zandstranden tot hoge bergtoppen, fjorden en gletsjers. Ondanks dat Måløy maar 4000 inwoners heeft, is het Noorwegens grootste vissershaven. Het is ook een aanloophaven voor de schepen van de Hurtigruten.
Over de Hurtigruten vertellen we meer verderop in ons verhaal onder 2.11 provincie Nordland.
10 Kilometer ten westen van Måløy, in de buurt van Nordoppedalen aan wegno.621, is de “Kannestein” te vinden. De rots is gedurende duizenden jaren door de golven uitgesleten.
De vorm van een paddestoel wordt in het Noorse dialect “kanne” genoemd. Bij de Kannestein zijn nog meer uitgesleten rotsen te zien.
De weg stopt bij Nordoppedalen: men gaat dezelfde weg terug en komt (weer) door Torskangerpoll.
Torskangerpoll is een gehuchtje met 20 gerestaureerde “rorbuer”, oftewel vissershutten. Letterlijk betekent rorbu: “de opslagplaats van roeispanen”. Deze hutten werden vroeger gebruikt in het visseizoen om roeispanen, netten en ander visgerei in op te bergen. Tegenwoordig zijn het vaak vakantiehuisjes.
Kaart google.nl/maps: locaties van zandstrand / camping bij Refvik -
parkeerplaats “Skongesnes Fyr” + Skongesnes Lighthouse
suggestie: zie ook het groene vlaggetje hiernaast Kaart kart.finn.no: locaties van zandstrand / camping bij Refvik - parkeerplaats bij Sæter -
vuurtoren Skongesnes Fyr - grotten Skongsneshellaren / SkongsneshellerenTerug in Måløy kan men met wegno's.616 en 617 een rondje over het eiland Vågsøy maken.
2 Kilometer ten westen van Raudeberg vindt men bij Refvik aan de Noorse Zee een klein zandstrand. Ook is hier een kleine camping.
Volgt men de weg oostwaarts “rondje Vågsøy”, dan treft men op de kop van het eiland tussen “Skongesnes Fyr” (fyr = vuurtoren), en Hals(ør) “Skongsneshellaren” (of: Skongsneshelleren). Het zijn grotten 20 m boven zeeniveau, 25 m diep en 7 m breed.
Vanaf Hals(ør) schijnt het een wandeling van een uurtje door licht terrein te zijn naar Skongsnes Fyr en Skongseshellaren. Hals(ør) lijkt ons echter niet de meest logische startplek: wellicht nog even doorrijden noordwaarts? Nadere info is welkom!
Heeft men het “rondje gerond”, dan komt men weer uit bij Raudeberg. Nog weer even een stukje richting Refvik en dan met zijwegno.? vindt men weer een zandstrand: bij het gehucht Kvalheim. De zijweg eindigt bij de vuurtoren in Kråkenes: “Kråkenes fyr” (fyr = vuurtoren) . Hij staat op een 45 m hoge klif en touristen kunnen er overnachten.
Van Måløy naar Selje -of Selja- op het schiereiland Stadlandet is 35 km, te bereiken via de Måløybru en de wegno.'s 15 en 618.
Dicht bij de kust ligt het gelijknamige eiland Selje met hierop de ruïnes van een benedictijner klooster uit 1103.
Het is bereikbaar met een pontje = 20 minuten. De hieropvolgende rondleiding duurt 2 uur.
Het aantal passagiers per overtocht is beperkt dus het kan gewenst zijn een dag tevoren te reserveren.
Rond 960 leeft in Ierland de prinses Sunniva die tegen de zin van haar familie weigert te trouwen met een Vikinghoofdman: omwille van Christus wil zij maagd blijven.
Sunniva, haar broer Alban en zeven gelijkgezinde vriendinnen vluchten in drie schepen de zee op, raken uit koers en komen uiteindelijk voor de kust van Noorwegen terecht. Kaart google.nl/maps - locaties Kinn en SeljeTwee schepen stranden op het eilandje Kinn bij Florø (50 km zuidelijker aan wegno.5 ). Sunniva bereikt veilig het eiland Selje.
In de zomer wordt dit eiland gebruikt door boeren die er hun dieren laten grazen. Deze boeren zijn bang dat de vreemdelingen het vee komen stelen en daarom roepen zij de hulp in van hun leider: koning Håkon Jarl = Håkon van Hladir. Als deze Viking het eiland nadert, vlucht Sunniva met haar gevolg een grot in. Zij smeekt God haar niet in de handen van deze heidenen te laten vallen en haar gebed wordt verhoord: de toegang van de grot wordt door vallende rotsblokken afgesloten.
Na Håkon Jarl wordt Olav I Tryggvasson koning van Noorwegen. Olav heeft het christelijk geloof in Engeland leren kennen. Omdat er merkwaardige dingen op Selje gebeuren, gaat Olav zelf met de bisschop in 996 naar het eiland voor onderzoek. In een ingestorte berg vinden ze vergane beenderen en het gave lichaam van de heilige Sunniva. Al snel wordt Sunniva als eerste vrouw (en als enige vrouw in Noorwegen) heilig verklaard.
Olav I Tryggvasson laat op Selje een kerk bouwen, waar hij “de relieken van de heilige Sunniva verheft tot de eer der altaren”. De kerk wordt in 1103 verbouwd tot een benedictijns klooster, het eerste van Noorwegen. Als in 1170 het bisdom Bergen wordt opgericht, brengt men de relieken van St. Sunniva over naar de kerk aldaar en wordt zij beschermheilige van Bergen.
Als men vanaf Selje via wegno.620 naar de uiterste noordpunt van het schiereiland Stadlandet rijdt, komt men terecht bij “Kjerringa”, de rots van 497 m hoog die steil afdaalt in zee.
Hier ligt ook, met een schitterend uitzicht, “Vestkapp”: de Westkaap.
“Een kaap is een in zee (of een in een meer) uitstekend kustgedeelte, dat de uiterste punt vormt van een gebergte.
Kapen hebben doorgaans invloed op de stromingen in de omringende zee, en de ronding van sommige kapen kan voor schepen een hachelijke onderneming zijn.”
Duitsland heeft bij Weilburg een ondergronds kanaaltje voor kleinere schepen, maar een ondergrondse doorgang voor zeeschepen is uniek in de wereld.
De Westkaap (zie hiervoor) is een gevaarlijke landtong en schepen hebben moeite om in een zware storm de Kaap te ronden. Per jaar zijn er meer dan 100 uitvaldagen en kan er niet worden gevaren. De schepen moeten dan voor anker in de havens van Måløy of Fosnavåg (op de eilandengroep Sørøyar, waartoe ook Runde behoort -Runde bezoeken we in de volgende provincie Møre og Romsdal-).
Er wordt sinds de jaren '80 over gesproken: “Stadskipstunnel”. Een scheepstunnel dwars door het schiereiland Stad. Voorheen zijn de plannen steeds stuk gelopen op de kosten. De Kustautoriteiten hebben echter opnieuw onderzoek gedaan naar de mogelijkheden:
· de winst van tijdsbesparing is meegenomen
· de waarde van de olietransporten langs de kust is toegenomen
· de Noordpoolroute wordt interessanter
· men voorziet dat de tunnel een touristische attractie gaat worden.
In 2013 is dan toch de politieke goedkeuring gegeven, zodat in 2018 de tunnelbouw van start kan gaan. De verwachte oplevering is in 2022.
De precieze lokatie zal zijn op het zuidelijke stuk van het schiereiland Stadlandet: de Moldefjord bij Eide wordt verbonden met de Vanylvsfjord bij Kjøde.
Verwachte afmetingen van de tunnel: 1800 m lang, 37 m hoog boven de waterspiegel, 12 m diep en 36 m breed.
æ | ø | å | Æ | Ø | Å | ||
Noorse leestekens in Windows | alt-145 alt-0230 | alt-155 alt-0248 | alt-134 alt-0229 | alt-146 alt-0198 | alt-157 alt-0216 | alt-143 alt-0197 | |
Noorse leestekens in Windows + toetsenbord Verenigde Staten + taal Nederlands | ctrl-alt-z rechter-alt-z | ctrl-alt-l rechter-alt-l | ctrl-alt-w rechter-alt-w | idem als æ +shift | idem als ø +shift | idem als å +shift | |
instelling toetsenbord op support.microsoft.com | |||||||
Noorse leestekens in Mac OS | option(alt)-' ' = enkel aanhalingsteken | option(alt)-o | option(alt)-a | idem als æ +shift | idem als ø +shift | idem als å +shift | |
Lettergrootte op het beeldscherm aanpassen: | |||||||
vergroten | verkleinen | standaardiseren | |||||
ctrl++ = ctrl-toets met plus-toets(en) | ctrl-- = ctrl-toets met min-toets(en) | ctrl0 = ctrl-toets met nul-toets | |||||
cmd++ = cmd-toets met plus-toets(en) | cmd-- = cmd-toets met min-toets(en) | cmd0 = cmd-toets met nul-toets |